Средните цени на диамантите в света са паднали с почти 14% за последните 12 месеца, а само от началото на годината досега - с 6,5%, по данни на Global Rough Diamond Price Index от компанията Paul Zimnisky Diamond Analytics.

Авторите изготвящи индекса отбелязват, че световните цени на диамантите са достигнали своя връх в началото на февруари миналата година - оттогава досега спадът им е с 18,4%.

Анализаторите обясняват сравнително голямото за година понижение на цените на тези предмети на лукса, основно с корекция в посока надолу, след нарастналото търсене на диаманти по време на пандемията от Covid.

Продадоха на търг добит в Мозамбик рубин за рекордна в историята сума

Продадоха на търг добит в Мозамбик рубин за рекордна в историята сума

Продажбата в Ню Йорк на най-големият шлифован рубин беше организирана от Sotheby's

"Когато (богати) хора не могат да пътешестват или да ходят на (скъпи) ресторанти, те харчат парите си за закупуване на луксозни стоки и бижута", коментира за CNBC шефът на американската търговска верига за бижута и скъпоценности Angara Jewelry, Анкур Дага. По думите му, когато икономиките на страните започнаха да се "отварят" след Covid ограниченията, търсенето започна да се премества към други сегменти, затова цените на диамантите се понижават.

Друга основна причина за спада на цените на диамантите в света през последните месеци, смятат експерти, е намаляването на търсенето от страна на китайските (богати) потребители - на фона на забавяне развитието на китайската икономика и повишената макроикономическа несигурност като цяло.