Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият производител на полупроводници в света, изпревари китайския технологичен гигант Tencent и вече е най-скъпата азиатска компания, пише CNBC.

Затягането на законодателството и регулаторните проверки в Поднебесната империя срещу технологичния сектор сви оценките на гиганти като Tencent и Alibaba. В същото време производителите на чипове станаха по-желани насред световния недостиг.

TSMC, голям доставчик на Apple, изпревари Tencent по-рано през август. Тайванският производител сега стои начело по пазарна капитализация в Азия с оценка от над $538 млрд. Tencent е на втора позиция с $536 млрд., а Alibaba е далеч на трето място с $472 млрд. - 25% спад от началото на годината.

Акциите на Tencent и Alibaba понесоха пореден удар във вторник, като загубиха по $20 млрд., след като китайският пазарен регулатор представи проектоправила, с които да сложи край на нечестната конкуренция в интернет сектора.

От друга страна TSMC получи подкрепа заради недостига на полупроводници и от началото на годината акциите поскъпват с над 6%. Компанията планира да инвестира $100 млрд. през следващите три години, за да разшири капацитета си.