Турция наложи глоби на пет социални мрежи, които не са назначили местен представител, както изисква новото законодателство в южната ни съседка, предава Bloomberg.

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube и TikTok ще трябва да платят по 10 млн. лири ($1,2 млн.), съобщава източник на агенцията. Компаниите вече са уведомени и са изправени пред повторни глоби, ако не се съобразят с волята на властите. Единствената социална мрежа, която избегна санкцията, е руската Вконтакте.

Парламентът затегна регулациите през юли, след като президентът Реджеп Ердоган се ядоса заради "обиди" при раждането на осмия му внук. Според Freedom House назначението на местен представител на социалните мрежи дава повече власт на Анкара върху съдържанието им. "Новият закон принуждава платформите да се съобразяват с цензура и наблюдение", казват от FH.

Според новите регулации компаниите трябва да премахат и съдържание, смятано от властите за незаконно, до 48 часа. Социалните мрежи, които не се съобразят с волята им, са изправени пред намаление на скоростта на трафика към сайтовете им с до 90%. Турските фирми пък могат да получат забрана да рекламират в тях.