Основаната в Румъния технологична компания UiPath, която наскоро се превърна в един от най-скъпите стартъпи в САЩ, официално направи първата стъпка към излизането си на американския фондов пазар.

Дружеството, което наскоро беше оценено на 35 милиарда долара след пореден рунд от инвестиции, е подало заявление за първично публично предлагане на акции до американските регулатори в петък, съобщава CNBC. Плановете са то да дебютира на фондовата борса в Ню Йорк в следващите месеци.

От подадените документи става ясно, че за фискалната година, приключила на 31 януари, UiPath е имала приходи в размер на 607,6 милиона долара. Това е с 81% повече в сравнение с предходната година.

Компанията има положителен паричен поток през 2020 година, като годишната ѝ загуба намалява от 519,9 милиона долара през миналата година до 92,3 милиона долара през 2021 година.

UiPath вече струва $35 милиарда

От $3 милиарда до $35 милиарда: Румънски IT гигант вече е сред най-скъпите стартъпи в САЩ

Компанията вероятно ще направи директно листване вместо IPO на американската борса

През февруари UiPath стана една от най-скъпите неборсови компании в САЩ, след като набра 750 милиона долара инвестиции, а оценката ѝ достигна 35 милиарда долара.

UiPath е основана през 2005 година в Букурещ от Даниел Динес, като основно тя се занимава с т.нар. роботизирана автоматизация на процесите (RPA). Преди около три години централата ѝ е преместена в САЩ. Към момента компанията има над 6300 клиенти, сред които Amazon, Bank of America и Verizon, както и 400 000 потребители.

За две години броят на служителите ѝ се е увеличил 16 пъти, като към днешна дата за нея работят повече от 2500 души. UiPath стана първият технологичен "еднорог" от Румъния, а собственикът ѝ Даниел Динес - първият румънски милиардер от технологичния сектор.

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?