Технологичната компания UiPath, която се превърна в първия технологичен румънски "еднорог" (старт-ъп с капитализация над 1 милиард долара), е успял да привлече нов кръг от инвестиции. Така капитализацията на разработчикът на софтуер вече достига 35 милиарда долара, което го прави една от най-големите неборсови технологични фирми в САЩ.

UiPath е основана от румънските предприемачи Даниел Динес и Мариус Тирка в Букурещ. Няколко години по-късно централата на компанията се мести в Ню Йорк, а бизнесът ѝ в международен план се разраства.

Според информацията в различни медии последният рунд от инвестиции за UiPath възлиза на 750 милиона долара, като сред фондовете, финансирали компанията, са Alkeon Capital, Coatue, Altimeter Capital management, Sequoia Capital и други.

През юли миналата година софтуерният разработчик успя да привлече други 225 милиона долара, което го оцени на 10,2 милиарда долара. Към този момент основателят Даниел Динес вече се беше присъединил към групата на най-заможните хора в света, като той се превърна в първият румънски милиардер от технологичния бизнес.

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?

За по-малко от 3 години капитализацията на дружеството е нараснала над 11,6 пъти от 3 милиарда долара през 2018 година до 35 милиарда долара в началото на 2021 година.

В края на миналата година от UiPath потвърдиха, че планират да направят първично публично предлагане на акции (IPO) на американската борса. Тогава беше посочено, че то може да донесе капитализация от 20 милиарда долара на компанията.

След последния кръг от инвестиции обаче ръководителите на дружеството имат възможност да направят директно листване на борсата вместо IPO. Според коментари на източници на CNBC от UiPath вече обмислят именно тази опция за дебют на фондовия пазар.

UiPath ще дебютира на борсата през първата половина на 2021-а

Най-скъпата компания в историята на Румъния скоро може да струва $20 милиарда

Преди време компанията "създаде" първият ИТ милиардер на северната ни съседка

UiPath е основана през 2005 година, като основно тя се занимава с т.нар. роботизирана автоматизация на процесите (RPA). Тя обаче започва да набира по-сериозно скорост десетилетие по-късно. Към момента компанията има над 6300 клиенти, сред които Amazon, Bank of America и Verizon, както и 400 000 потребители.

Към декември годишните ѝ приходи възлизат на около 360 милиона долара. За две години броят на служителите ѝ се е увеличил 16 пъти, като към днешна дата за нея работят повече от 2500 души.