Най-скъпата компания в историята на Румъния, създала първият ИТ милиардер на страната, е напът да го направи още по-богат през следващата година. Това може да се случи след готвения от UiPath дебют на фондовия пазар, който вероятно ще се случи през първата половина на 2021 година.

Компанията, която е основана в северната ни съседка, но сега е базирана в САЩ, е избрала четири банки, които да бъдат консултанти за първичното публично предлагане на акции (IPO). Според Bloomberg това са JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America и Credit Suisse.

Първоначално се очакваше, че листването на борсата може да повиши пазарната капитализация на UiPath до 15 милиарда долара. Последните изчисления на анализаторите са за още по-голяма пазарна оценка от 20 милиарда долара.

UiPath готви борсов дебют, който може да я оцени на над $15 милиарда

Румънският ИТ лидер, който може да стигне капитализация над $15 милиарда

Основателят ѝ е първият технологичен милиардер от северната ни съседка

Това е двойно по-голяма сума на тази, обявена от компанията през юли тази година. След привличането на рунд от инвестиции в размер на 225 милиона долара от UiPath обявиха, че капитализацията им вече възлиза на 10,2 милиарда долара.

През 2005 година румънците Даниел Динес и бизнес партньора му Мариус Тирка основават първата си ИТ аутсорсинг компания DeskOver. Шест години по-късно, след като дружеството губи най-големия си клиент, Динес решава да промени фокуса на бизнеса си. И го насочва към предлагането на пакети приложения за софтуерна разработка (software development kits).

Преди около три години централата на UiPath се мести от Букурещ в Ню Йорк, а в румънската столица остава да работи R&D центъра на фирмата. След като успява да привлече редица инвеститори в САЩ дружеството се превръща в "еднорог" през 2018 година, когато минава капитализация от 1,1 милиард долара.

Следващата цел за Динес е през 2021 година UiPath да дебютира на борсата. "Не може да бъдеш наистина голяма неборсова компания дълго време. В някакъв момент трябва да станеш публична такава", казва той.

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?