Първият румънски технологичен еднорог (старт-ъп, оценен на поне 1 милиард долара), се готви за завладяването на нови върхове. UiPath се подготвя за излизането си на фондовия пазар в САЩ, който може да повиши пазарната му капитализация до над 15 милиарда долара, изчисляват запознати.

Според източници на Reuters от компанията вече водят разговори с различни инвестиционни банки, с които ще трябва да си партнират за подготовката на първичното публично предлагане на акции (IPO), което се очаква да се случи през следващата година.

По думите на един от запознатите, цитирани от агенцията, към момента UiPath генерира над 400 милиона долара годишни приходи.

Към момента централата на UiPath, която първоначално е основана от двама румънски предприемачи под името DeskOver, се намира в Ню Йорк.

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?

През последните години компанията е успяла да набере над 1 милиард долара от инвеститори, сред които Accel, Sequoia Capital, Coatue Management и CapitalG. Оценката на компанията след последния рунд на привлечен капитал достига 10,2 милиарда долара.

UiPath разработва платформи за роботизирана автоматизация на процесите. Първоначално компанията е основана в Букурещ, където за нея работят около 150 души.

Постепенно бизнеса ѝ се разраства и сега вече има 30 офиса по света и 3200 служители. Тя има локации включително в Лондон, Париж, Сингапур, Токио. През миналата година основателят ѝ Даниел Динес се превърна в първият румънски технологичен милиардер.

UiPath купува два европейски старт-ъпа

Компанията на първият румънски ИТ милиардер купува два европейски старт-ъпа

Клиенти на единия от тях са компании като Deloitte, KPMG и Porsche