След години на мащабен износ, запасите на Роман Пелех свършват: украинските работници, които той изпраща навсякъде из Източна Европа от 2002 г.

Това е лоша новина не само за Пелех, но и за цялата икономика на Украйна. Растежът се забавя в продължение на 4 поредни тримесечия, като недостигът на работници поддържа високи заплатите, водейки със себе си по-високи лихвени проценти и задушавaщи кредити.

"Трудовата миграция е един от актуалните проблеми за Украйна днес. Това може да се превърне в сериозен риск както за икономическия растеж, така и за ценовата стабилност през следващите години", казва пред Bloomberg зам.-председателят на централната банка на страната Дмитро Сологуб.

Над 1 милион работници са напуснали страната от 2015 до 2017 г.

Над 1 милион работници са напуснали страната от 2015 до 2017 г.

Украйна е помогнала да се сложи край на недостига на работна ръка от Прага до Варшава, след като свободното движение в Европейския съюз и примамката на по-високите заплати подтикнаха гражданите на тези държави масово да се преместят към по-богатата западна част на блока.

"Чуждестранните компании са в безизходица. Първо търсеха само служители с богат опит и дипломи. Сега вземат всички и осигуряват 1 месец обучение, ако е необходимо", казва Пелек. Той тъкмо отваря деветия си офис от 2013 г. насам и може да отговори само на 1/5 от търсенето на персонал в области като строителство, селско стопанство и медицински грижи.

Привлекателността на украинските работници е ясна: тяхната заплата у дома е средно 7100 гривни (265 долара) на месец, в сравнение с 3500 злоти (1046 долара) в Полша.

Полша има спешна нужда от чужди работници. Ще намери ли достатъчно?

Полша има спешна нужда от чужди работници. Ще намери ли достатъчно?

В страната работят милиони граждани на Украйна и Беларус

Продължителният конфликт с бунтовниците, подкрепяни от Русия, обезценяването на валутата и постоянната корупция са сериозни основания за напускане. В Полша има 1.5 милиона регистрирани украинци и може би още около половин милион без документи. Чешката република планира да удвои годишните квоти за украински работници.

37-годишният телекомуникационен инженер Андрий Козловски използва полския си произход, за да се премести в балтийския град Гдиня през 2014 г.

"Случи се точно, когато започна войната и гривната се понижи - винаги съм искал да работя в чужбина. Далеч не съм от най-добре платените, но тук отнема 1 година да направя това, което вкъщи бих постигнал за 4", разказва той.

Печално за Украйна

Печално за Украйна

Състоянието на украинската икономика е катастрофално: дългове за милиарди, корупция, бързорастящи цени, а над страната витае и опасността от война

Според официалните данни показват, че 7% от работната сила е напуснала Украйна от 2015 г. насам. Цифрата вероятно е много по-голяма, тъй като украинците вече се радват на безвизово пътуване в рамките на ЕС. 12% от украинците са си намерили работа в чужбина или планират скоро да намерят, според Международната организация по миграция.

Дългосрочната картина също е тревожна: населението на страната ще спадне до 36.4 милиона души от 44.2 милиона души до 2050 г., според прогноза на ООН.

Бизнеси като печатарската фирма на Олександър Дранов в Западна Украйна са силно засегнати от кризата. "Имаме много свободни места и не е ясно как ще ги запълним. Младите хора предпочитат да отидат в Полша или в балтийските страни", казва Дранов.

Колко точно пари са нужни на Украйна

Колко точно пари са нужни на Украйна

Нуждата от финансови средства в страната става все по-остра. Но колко голяма всъщност е тя?

Полша, Словакия и Чешката република позволяват украинците да поемат временна заетост, обикновено за няколко месеца. Украинците получиха безвизово пътуване за туризъм в ЕС през миналата година, което улесни преминаването на някои законни работници, но и на други, желаещи да работят незаконно. Транспортните връзки също се подобриха, включително нова железопътна връзка между Киев и Варшава.

Според Пелех желанието за трудова емиграция може да отслабне, тъй като заплатите на работниците, изпълняващи ръчен труд в Украйна се доближават до нивото на тези в Полша.

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Полша, Чехия и Румъния ли са новите двигатели на растежа в ЕС?

Компанията му също така смята, че повечето работници в крайна сметка се завръщат вкъщи. Засега бизнесът му се разраства, с помощта на нови поръчки от Дания и Израел.

"Работникът трябва да избере. Всичко зависи от него", казва той.

2017-а: Най-добрата година за икономиките от Централна и Източна Европа след кризата

2017-а: Най-добрата година за икономиките от Централна и Източна Европа след кризата

Какъв растеж прогнозират от Европейската банка за възстановяване и развитие?