Недостигът на работна ръка е основен проблем за икономиката на Полша, а властите все повече се тревожат дали страната може да привлече достатъчно работници от съседните Украйна и Беларус.

Източноевропейската държава, която в годините след социализма страдаше от висока безработица, сега преживява спад на безработицата до рекордно ниски нива, което води до по-високи заплати и стимулира инфлационните тревоги.

Безработицата в Полша достигна рекордно ниски нива

Безработицата в тази държава в Европа е толкова ниска, че крие опасност за икономиката

В същото време 5,5 милиона души в трудоспособна възраст не искат да работят

През декември процентът на безработицата достигна 6.6%, благодарение на солидния икономически растеж, на застаряващото население и изтичането на по-млади работници в по-богатите части на Европа.

Евтиният труд от съседните Украйна и Беларус компенсира недостига, но облекчаването на визовия режим на ЕС за Украйна съществуват притеснения, че все по-малка част от украинците ще предпочетат да работят в Полша.

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Градът се превърна от панелно царство в дом на бизнеса и небостъргачите

"За какво сме загрижени? Например, от гледна точка на пазара на труда - ще намерим ли достатъчно работници в Украйна и Беларус, за да компенсираме трудовия дефицит в Полша?", казва управителят на полската централна банка Адам Глапински в интервю за в. Dziennik Gazeta Prawna.

Само 16 млн. от 38-те млн. граждани на Полша в момента работят. В страната работят между 1 млн. и 1.5 млн. украинци, много от които работят без разрешително.

1,3 милиона украинци работят в Полша. Бизнесът иска още

1,3 милиона украинци работят в Полша. Бизнесът иска още

Дефицит на работна сила заплашва икономиката

Според Съюза на предприемачите и работодателите в Полша страната се нуждае от около 5 млн. допълнителни работници, за да поддържа своя икономически растеж.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да достигне 4.5% за изминалата 2017 г., предвиждат експерти.

Глапински бе категоричен, че няма да се поколебае да повдигне полски лихви, ако Европейската централна банка започне да повишава лихвите. Все пак централният банкер отбеляза, че би искал цената на парите да остане непроменена през тази и следващата година.