Броят на трудовите мигранти от Украйна в Полша миналата година е надминал 1,3 милиона души. А полските компании продължават да търсят работници от тази страна заради дефицита на местна работна сила.

Около 40% от полските фирми, работещи в сферата на услугите и търговията, разчитат на привличане на сътрудници от съседната държава за бизнеса си, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от компанията за трудови ресурси Work Service SA.

През следващите 20 години Полша ще има необходимостта от още 5 милиона трудови мигранти, за да си осигури стабилен икономически ръст, смятат експертите.

Миграцията на работна сила от Украйна в Полша се обяснява главно с два фактора. Първо, украинците се стремят да се преместят в Полша заради икономическата криза в собствената им страна. Второ, полският трудов пазар е относително достъпен за тях поради географската и културната им близост.

Големият брой украински гастербайтери вече забави темповете на растеж на работната заплата в Полша, но така също стабилизира полската икономика, отбелязва Bloomberg. Напливът на украински трудови мигранти помогна на Централната банка да запази ниски лихвени равнища.

И още нещо важно. "Пристигането на 1 милион украинци говори за това, че демографията на Полша не е обречена", написа още икономистът от Barclays, Томаш Веладек.

Като цяло количеството украинци пристигнали в Полша е сравнимо с броят на бежанците, които Германия прие през 2015 - 2016 година.

Председателят на Централната банка във Варшава, Адам Глапински, предупреди, че страната е заплашена от дефицит на работна сила. И че нивото на безработица е под "естественото равнище", независимо че през четвъртото тримесечие този показател 5,5% - най-ниско нивото от 1992 година насам.

Същевременно от Съюза на предприемачите и работодателите в Полша заявиха, че страната се нуждае от допълнително 5 милиона работници в следващите 20 годни, за да си гарантира стабилен икономически растеж.

В следващите няколко години Полша трябва да получи над 100 милиарда евро от европейските фондове. А няма да може да ги оползотвори ефективно тези средства, ако в страната има дефицит от работна сила.

Полша скоро започва няколко големи инвестиционни проекти и трябва да се погрижи за тяхното ускоряване и реализация. Без работна сила от Украйна, рискът компаниите да не могат да реализират проектите в срок е напълно вероятен, посочва шефът на Work Service Мацей Витуцки.