Великобритания се превърна в европейската столица на еднорозите (стартъпи, достигнали и надхвърлили стойност от 1 млрд. долара), създавайки осем нови компании на стойност 1 млрд. долара през 2019 г., според проучване от тази седмица, пише MarketWatch.

Това е два пъти повече отколкото в Германия и три пъти повече от Франция, като общият брой компании в страната, чиято оценка е над 1 милиард е 77. Това показва доклад, изготвен за британското правителство от бизнес мрежата Tech Nation и базата данни на Dealroom, които анализират иновативни технологични компании.

Babylon Health е част от тези "еднорози". Тя е компания, предлагаща дигитални здравни услуги и постига този статус през август 2019 г., след като събира 550 млн. долара нови инвестиции, оценяващи компанията на повече от 2 млрд. долара. Друг еднорог е компанията за обработка на плащания Checkout.com, която събира 230 млн. долара през май 2019 г. в най-големия първичен кръг за финансиране на финтех компании с рисков капитал.

Фонд за $400 милиона ще помага на европейските технологични стартъпи

Фонд за $400 милиона ще помага на европейските технологични стартъпи

Той ще осъществява около 12 инвестиции годишно

Джулия Хокинс, партньор на базирания в Лондон фонд за рисков капитал LocalGlobe, заяви, че амбициозните предприемачи вече не трябва да напускат страната, за да създават компанията на мечтите си в САЩ.

Други стартъпи, съставящи списъка, включват Trainline (платформа за продажба на билети), която постига голям успех на лондонската фондове борса през юни 2019 г. и е оценена на 1,2 млрд. паунда.

Великобритания побеждава също САЩ и Китай за инвестиции в технологии, като финансирането на рисков капитал за британски стартъпи през 2019 г. достига най-високото си ниво в историята. Инвестициите в технологичния сектор на страната са нараснали с 44% до 10,1 млрд. британски лири (13,2 млрд. долара) миналата година, което е увеличение с 3,1 млрд. паунда спрямо 2018 г.

Почти половината от инвестициите във Великобритания - 4,6 млрд. британски лири са от американски и азиатски инвеститори. Наскоро националният технологичен сектор изпревари САЩ за чуждестранни инвестиции на глава от населението.

"Азиатските инвеститори проявяват голям интерес към успеха на технологичния сектор на Обединеното кралство и изграждането на страната като лидер в ключови сектори като изкуствения интелект и чисти технологии (иновативни технологии, предлагащи щадящи природата решения)", казва Натали Блек, комисар по търговията за Азиатско-тихоокеанския регион.

Една трета от инвестициите в европейския ИТ сектор отиват на Острова

Една трета от инвестициите в европейския ИТ сектор отиват на Острова

Инвестициите в ИТ сектора на Великобритания растат по-бързо, отколкото в САЩ и Китай