Компанията за рисков капитал Balderton Capital създава нов фонд в размер на 400 млн. долара, който ще бъде ползван за инвестиции в европейски технологични стартъпи, намиращи се в начален етап на развитие.

Той е насочен към стартиращи бизнеси, набиращи инвестиции в серия А, с други думи такива, които искат да наберат първото си финансиране. Компанията, която е базирана в Лондон, допълва, че новият фонд ще прави около 12 инвестиции годишно, пише CNBC.

В момента европейският технологичен сектор изостава спрямо този в САЩ и в Китай, особено по размер на набрания рисков капитал, приток на средстваа и пазарната капитализация. Но все пак има някои сигнали, че индустрията на континента набира скорост.

Китай изпревари САЩ по брой "еднорози"

Китай изпревари САЩ по брой "еднорози"

На първо място в класацията е китайската компания за плащания Ant Financial с оценка от $150 милиарда

Миналата година в доклад на друга европейска компания за рисков капитал - Atomico, се посочва, че Европа е била дом на два пъти повече технологични първични публични предлагания от САЩ, а наскоро листнатите европейски фирми се представят по-добре от американските си конкуренти. Едно от значимите листвания през 2018 г. е било това на холандската компания за разплащания Adyen's, чиято цена на акциите нарастна с над 50% след пазарния ѝ дебют.

Ларс Фелдсое-Нилсен, генерален партньор в Balderton, коментира за CNBC, че не смята, че Европа изостава в създаването на технологична фирма, която да се конкурира с гигантите от Силициевата долина като Facebook и Google или с китайските интернет платформи като Alibaba и Tencent.

"Не мисля, че сме далеч от постигането на това", споделя Фелдсое-Нилсен, бивш директор на Uber. "Прекарах 10 години в Силициевата долина преди да се присъединя към Balderton. За мен е налице промяната, която означава, че сега не изоставаме".

Той обаче добави, че Европа е дом на технологични компании с много по-ниски оценки от американските, като вероятно това се дължи на "значително по-ниските" разходи за наемане и настаняване. Той предполага, че интересът на американските инвеститори към европейските частни технологични фирми дава на Balderton тласък за откриването на новия им фонд.

Великобритания  е дом на  1/3 от технологичните стартъпи с пазарна оценка $1 милиард в Европа

Великобритания е дом на 1/3 от технологичните стартъпи с пазарна оценка $1 милиард в Европа

В страната се основават успешни компании с все по-бързи темпове

"Всъщност има много американски фондове, които правят и инвестиции в Европа, тъй като технологичният талант е наравно с този, който виждаме в САЩ ", споделя Нилсен.

Toй посочва Revolut - британският финтех, в който Balderton е инвестирала, като пример за компания, която се конкурира с американските и китайските гиганти.

Известни с подкрепата си предимно за европейски стартъпи, от Balderton казват, че стартирането на най-новия им фонд означава, че са събрали над 3 млрд. долара финансиране в общо осем отделни фонда. Освен Revolut, портфолиото на компанията включва немския стартъп свързан със земеделие - Infarm и шведската фирма за споделяне на електрически скутери Voi Technology.