От проучване, направено наскоро, стана ясно, че 1/3 от всички европейски технологични бързо развиващи се компании са основани в Обединеното кралство.

Изследването е изготвено от консултантската фирма Dealroom от името на организацията на технологичните британските предприемачи Tech Nation, подкрепена от правителството с цел да се развие цифровия бизнес в островната държава.

Според данните, цитирани от Entrepreneur, Островът създава повече технологични еднорози, отколкото всяка друга европейска страна. За еднорог се смята всяка стартираща компания, която е успяла да достигна пазарна оценка от 1 милиард долара или повече. По този показател Обединеното кралство заема трето място в света след САЩ и Китай.

Британските бизнесмени са основали 72 такива предприятия за последните 20 години. На европейско равнище следващата страна в тази класация е Германия с 29 еднорога. Само за изминалата година са се появили 13 такива компании в страната, което означава, че средно на месец се създава повече от една. А според докладът темпът, с който те се появяват, се е увеличил през последните пет години в сравнение с европейската средна стойност.

Положителната оценка за предприемачеството в Обединеното кралство идва в особено подходящ период, след като неясната ситуация с Брекзит вреди на икономиката. За последния месец БВП на Великобритания се сви с 0,4%.

Подемът на технологичния сектор обаче изглежда не е засегнат от политическата обстановка, тъй като министър-председателят Тереза Мей съобщи, че през следващата година ще се открият 2500 работни места в областта на Изкуствения интелект.

Обединеното кралство все още не е създало компания от ранга на Google или Amazon, но резултатите са окуражаващи.

Лондон досега бе международен европейски център на финтек индустрията, но се очаква от нея да се оттеглят доста кадри заради потенциалното излизане на Великобритания от блока.

"Сигурен съм, че след като прахът се уталожи, икономическата част на Лондон ще направи това, което винаги е правила, а именно да се появява по-силна, по-гъвкава и по-динамична отпреди", заявява Лиъм Фокс, британският министър на външната търговия.

Великобритания ще търси уеб дизайнери, архитекти и други специалисти от страни извън ЕС

Великобритания ще търси уеб дизайнери, архитекти и други специалисти от страни извън ЕС

Лондон иска да улесни достъпа до пазара на труда за някои професии