Инвестициите в технологичния сектор във Великобритания са нараснали по-бързо през миналата година, отколкото в САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Финансирането на рисков капитал за британски стартиращи компании скача с 44% до рекордните 13,2 милиарда долара през 2019 г., показва доклад, изготвен за правителството от отрасловата група Tech Nation и изследователската компания Dealroom. Те представляват една трета от 40-те милиарда долара, инвестирани в европейски технологични компании през миналата година.

В същото време, според Dealroom, инвестициите в американски и китайски технологични компании всъщност са се забавили от януари до декември, с 20% спад в САЩ и 65% спад в Китай.

Въпреки това, САЩ и Китай все още са водещи по общата стойност на сделките в тази сфера - те са привлекли съответно $116 милиарда и 33,5 милиарда долара.

Нарастващ интерес към британските технологични фирми се наблюдава на фона на търговския конфликт между САЩ и Китай, който се разпространи и в технологичната индустрия.

Китайските технологични компании са под наблюдение от страна кна Вашингтон. САЩ ги подозират във връзка с китайското правителство и се опасяват, че Пекин може да ги използва за скрит шпионаж.

Статистиката показва, че почти половината от общите инвестиция в британския технологичен сектор идва от американски и азиатски инвеститори.

По данни на Dealroom, Обединеното кралство представлява една трета от близо 40-те милиарда долара, инвестирани в европейски технологични компании през миналата година. Междувременно се наблюдава значително увеличение на инвестициите и в други големи европейски страни.

Инвестициите в германски технологични стартъпи скочиха с 41% до 7 милиарда долара през 2019 г., докато инвестициите в технологичния сектор на Франция се увеличиха с 37% до 5,2 милиарда долара.