Властите на Венеция са решили да отложат въвеждането на туристическия данък, който трябва да влезе в сила това лято, до 2022 г., съобщават европейските медии.

"С оглед на настоящата ситуация, свързана с пандемията COVID-19, решихме да предприемем тази важна стъпка, за да допринесем за възстановяването на туристическия поток", каза Микеле Дзуин, съветник по бюджетните въпроси на общинската управа.

Той посочи, че решението за отлагане на началната дата за въвеждане на данъка е взето като част от план за "рестартиране на икономиката на града", силно засегнат от пандемията.

Така от 1 януари 2022 г. на туристите ще се начислява такса при влизане във Венеция. Все още не е ясно дали размерът на този данък ще бъде същият, както беше планирано първоначално за това лято - 10 евро на човек.

Тази година, поради затворени граници и ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, на практика нямаше туристи във Венеция. А икономиката на един от най-посещаваните от чужденции градове в света е силно зависима от туризма.

Италия се оказа една от страните, най-засегнати от COVID-19 в Европа, особено по време на първата, пролетна вълна на коронавирус. Общо в страната досега са регистрирани над 1,3 милиона случая на коронавирус, починаха почти 48 хиляди души. Ситуацията беше особено остра в северната част на страната, включително в област Венето, където се намира Венеция.