Vingroup, най-голямата по пазарна стойност виетнамска публична компания, изяви амбициите си да стане голям играч на световната технологична арена. Компанията пусна на пазара първия си смартфон, като планира да го продава не само в собствената си страна, а по цял свят.

Конгломератът Vingroup, преди фокусиран върху бизнеса с недвижими имоти и търговията на дребно, неотдавна стана първият "пълноправен" автомобилен производител във Виетнам, с подeлението Vinfast, пише Reuters.

Сега компанията дава заявка да стане играч на пазара на смартфони. Нейните четири модела телефони Vsmart се произвеждат в завод в северния град Хайфонг, който има капацитет да 5 милиона телефона годишно на първия етап.

"Vsmart е отправната точка за Vingroup да разработи система за електроника и интелигентни продукти", каза Нхуйен Виет Куанг, главен изпълнителен директор и вицепрезидент на Vingroup, цитиран от агенцията.

Виетнамската компания иска да продава своите смартфони и други интелигентни продукти на всички континенти. Тя вече е определила Русия и Испания като първите пазари за предстоящата си атака. Vingroup притежава 51% от испанската технологична фирма BQ, което потенциално й отваря пътя към пазара в Европа.

Така ще изглеждат първите виетнамски автомобили

Така ще изглеждат първите виетнамски автомобили

Дизайнът се изработва от известното студио Pininfarina

Във Виетнам, която има население от 95 милиона души, Vingroup ще се стреми да спечели пазарен дял за сметка на Samsung и Apple с новте си телефони. Виетнам е най-голямата производствена база за смартфони за Samsung, докато ключов доставчик на апарати Foxconn също обмисля създаването на завод в страната.

Четирите телефона Vsmart, представени в петък, използват чипове на Qualcomm - Snapdragon и операционната система Android. Те ще се продават във Виетнам в ценовия диапазон 145-283 долара.