VinFast, първият виетнамски производител на автомобили, заяви в понеделник, че е отворила офиси в Северна Америка и Европа. По този начин компанията се присъединява към многото играчи та тези пазари, които се стремят да достигнат до клиентите с интелигентни електрически превозни средства.

Най-богатият човек във Виетнам планира да отвори фабрика за елекромобили в САЩ

Най-богатият човек във Виетнам планира да отвори фабрика за елекромобили в САЩ

Визията на стартъпът VinFast е да се превърне в глобална компания за електромобили

Подразделение на най-големия виетнамски конгломерат Vingroup JSC, VinFast стана първият пълноценен вътрешен производител на автомобили в страната, когато неговите бензинови модели със собствено лого излязоха на улицата през 2019 гоидна.

"VinFast отвори офиси на пет международни пазара и скоро ще отвори шоуруми в Калифорния", заяви говорител на марката.

Снимка 538762

Източник: VinFast

Компанията си е поставила за цел да продаде 56 000 електрически автомобила през 2022 г., но понижи целта си до 15 000 единици поради глобалния недостиг на чипове, заяви председателят на Vingroup Фам Нат Уонг на годишното събрание на компанията през юни.

VinFast, който има годишни продажби от около 30 000 броя във Виетнам миналата година, все още не е реализирал печалба, отбелязва speedme.ru.

В интервю за Reuters главният изпълнителен директор на VinFast USA заяви, че залагат на схема за лизинг на акумулаторни батерии и планират да извършват по-голямата част от продажбите си в САЩ онлайн, премахвайки необходимостта от скъпа дилърска мрежа.

Снимка 538763

Източник: VinFast

Компанията заяви, че два модела електрически превозни средства - VF e35 и VF e36, ще бъдат официално пуснати на пазара през следващия март.

VinFast ще търси оценка от $60 милиарда в САЩ

Най-голямата виетнамска компания ще търси оценка от $60 милиарда в САЩ

Тя иска да набере 3 млрд. долара, което ще е рекорд за фирма от Виетнам

Но VinFast ще се нуждае от повече пари, за да подкрепи растежа си. През април компанията заяви, че ще обмисли първоначално публично предлагане в САЩ или сливане със акционерно дружество със специална цел.