Виетнамският стартъп за електрически превозни средства VinFast планира да отвори фабрика в САЩ, а до 2022 г да започнат продажбите на автомобили в Калифорния, пише Bloomberg.

VinFast e основана от  милиардера предприемач Фам Нат Вуонг. През 2019 г. компанията започва да доставя бензинови автомобили на виетнамските си клиенти с лицензирани от BMW двигатели. През следващата година компанията планира и продажби в Канада и Европа.

"Визията на VinFast е да се превърне в глобална компания за електромобили. Американският пазар е един от първите международни пазари, върху които ще се съсредоточим", казват от компанията. Северноамериканският пазар на автомобили няма да бъде лесна хапка за компанията, имайки предвид големите играчи като Ford Motor и General Motors.

VinFast има продажби от около 30 000 автомобила през миналата година. Компанията прогнозира продажбите на повече от 45 000 бройки през 2021 г. Тя ще започне доставка на електромобили, произведени в фабрика в град Хайфон, до местните клиенти до края на годината.

Миналата година във Виетнам са закупени общо 296 634 автомобила според Асоциацията на производителите на автомобили във Виетнам. Hyundai е водещата марка с продажби от 81 368 броя.

VinFast планира да открие 35 шоурума и сервизни центрове в Калифорния тази година. Компанията планира да достави първите си електрически превозни средства на американските клиенти през следващата година.