Докато властите в Съединените американски щати се подготвят за антитръстова проверка на Google и други гиганти от Силициевата долина, една група от конкуренти на компанията е готова да помогне, пише The Wall Street Journal.

В редица индустрии - от новини до пътувания и интернет пазаруване, конкурентите на Google подготвят документи и данни в очакване за срещу с Департамента по правосъдието. Много от тях отдавна твърдят, че големите технологични платформи злоупотребяват с пазарната си мощ. През последните години някои от тях бяха чути в Европа, където властите наложиха милиардни глоби на Google.

Сега конкурентите се подготвят за същото и в САЩ. Делата в Щатите могат да продължат с години, но лагерите вече се оформят. Междувременно, Google увеличава усилията си в лобизъм във Вашингтон.

Лагерът на критиците включва TripAdvisor и Yelp, които обвиняват търсачката, че поставя на първо място собственото си съдържание. Oracle, която отдавна се съди с Google, е подавала информация към европейските регулатори и се готви да направи същото и в САЩ заради антиконкурентните действия на компанията в операционната система Android. News Corp и други издатели казват, че Google и останалите технологични платформи изсмукват приходите от реклама от създателите на съдържание.

Всички тези компании и други са готови да потърсят Департамента по правосъдието и да предоставят наличната си информация, докато са в състояние на "тих оптимизъм" относно изхода на проверките.

Активисти призоваха Google да се разцепи - преди регулаторите да я принудят

Активисти призоваха Google да се разцепи - преди регулаторите да я принудят

Предложението обаче бе отхвърлено от основателите на компанията