Акционери-активисти призоваха Alphabet Inc. - компанията-майка на Google - да раздели дейността си, преди регулаторите да я принудят да го направи, пише Reuters.

Американската група SumOfUs, която цели да ограничи растящата мощ на корпорациите, представи предложението си по време на годишната среща на акционерите на Alphabet в Калифорния. Според нея, Alphabet вече е твърде голяма, за да бъде управлявана.

SumOfUs предлага някои активи да бъдат продадени, "вместо да чакаме антитръстовите регулатори да начертаят бъдещето" и потенциално да намалят стойността за акционерите. Предложението бе отхвърлено по време на гласуването. Двамата основатели и най-високопоставени мениджъри Лари Пейдж и Сергей Брин притежават 51,3 процента от правата за гласуване.

И все пак, акционерите повдигнаха въпроса за все по-възможните антитръстови действия срещу Alphabet, както и срещу други големи технологични компании като Facebook и Amazon, които са изправени пред недоволство от политиците и обществото заради липсата на поверителност на личните данни на потребителите.

Американският президент Доналд Тръмп често критикува Google, като посочва - без доказателства - че търсачката "предпочита" отрицателни за него резултати. Той препоръча на регулаторите да последват примера на Европа и да започнат проверка на технологичните компании.

Както вече стана ясно, Департаментът по правосъдието и Федералната търговска комисия се подготвят за разследване срещу Google, Amazon, Apple и Facebook.

Разследване в САЩ срина акциите на Facebook, Google и Amazon

Разследване в САЩ срина акциите на Facebook, Google и Amazon

Технологичните гиганти ще бъдат обект на проверка от Федералната комисия по търговията и Министерство на правосъдието