MFG Invest направи публична онлайн презентация, на която хората зад инвестиционната компания споделиха подробности около първичното публично предлагане (IPO), което ще се състои на BEAM сегмента на БФБ на 6 декември.

MFG Invest е дружество, което инвестира в стартиращи и развиващи се компании в сферата на технологичните финансови услуги, електронната търговия, създаване и продажба на технологии. Част от настоящото портфолио на MFG Invest са компаниите eBag, Boleron, Tiger Technology, Payhawk, Eleven Capital, LogSentinel, Settle, KOA, Pop и Vedamo.

Компанията показа, че прави успешни инвестиции, през последните три години. Общо инвестираните суми са близо 9 милиона лева, като те са генерирали стойност, която се е умножила по пет през последните три години, според изнесените корпоративни данни от финансовия директор Петър Дамянов. Тоест стойността на портфейла е около 45 милиона лева. Разбира се това е нереализирана доходност, а на база на последните оценки на компаниите, уточни още Дамянов.

Как е определена емисионната цена на една акция?

"Инвестициите на MFG започват през 2019-та година в 4 дружества. От 2020-та започват преоценки на инвестициите в портфейлите. Цялата група работи в съответствие с международните стандарти. Реално в момента дружеството е трансформирано в АД, заради целите на BEAM. Преди качването са изчистени задълженията на дружеството. През август се капитилазира дружеството, всякакви разходи - са прекратени. Към момента MFG няма служители. Няма никакви задължения. Имаме капитал срещу преоценени дружество и има един пасив - отложен данъчен пасив от 3.1 милиона лева", коментира финансовият директор на компанията.

Снимка 597692

Източник: infostock

Собственият капитал е 38 милиона лева, формиран от внесения и от преоценката на дяловите участия. В края на годишните периоди се оценяват финансовите активи спрямо справедливата им цена. Има едно дружество на БФБ, където оценката е на база последната борсова цена. Останалите инвестиции се оценяват по два начина. Ако има привличане на капитал, или има оценка на която са влезли последните инвеститори - това е справедливата цена, която се използва.

Тази обща оценка от 45.2 милиона лева, сме я намалили с 10%. По този начин сме достигнали до балансовата стойност от 41 милиона лева. Има три дружества, оценени по нетна стойност на активите, защото няма скорошни рундове на увеличаване на капитала. Там реално оценката е в пъти по-ниска от тази, в която фондът е влязъл.

"За да се формира емисионната стойност тези 41 милиона лева, допълнително са дисконтирани с 15%. Тоест стойността на активите са дисконтирани с 25%, за да се формира емисионната стойност на една акция", обясни Дамянов.

По отношение на дивидентната политика, дружеството обещава, че ще разпределя поне 50% от реализираната печалба, при продажба на направените инвестиции, която ще бъде разпределяна. Разбира се става въпрос за реализирани инвестиции, а не за преоценени такива.

Компаниите с планове за скорошна инвестиция включват Tiger Technology, който ще има скорошен рунд, също и Eleven Capital, коментира Станимир Василев, един от основателите на MFG.

"Ще инвестираме и в компания, която ние изграждаме от една година - new pay. Тя се занимава с кредитиране - получи сега, плати после. Имаме договори с много магазини и от тях клиентите ще могат да получат стоката и да я платят след месец без оскъпяване или до 4 месеца с минимално оскъпяване. След това се грижим за връщане, ако не е качествено, така че клиента да получи всичко от получаване на поръчката до щастливо плащане. Тази инвестиция ще се направи само с друго инвестиционно дружество, или частни инвеститори, за да се оцени реално компанията", заяви още Василев.

"Другата компания в която имаме планове за инвестиции - една IT компания - Infino. Тя се състои от група програмисти специализирани във финтех решения, машинно обучение и др. Те са правили различни приложения за нас и са добри точни в доставката на разумни цени. С желанието на основателя да се разраства бизнеса се взе решение за подкрепа да се разшири екипа. Това е печеливша компания, която цели да се разрастне и да разшири бизнеса си", заяви другият основател на MFG Неделчо Спасов.

MFG планира инвестиции и в още една интересна компания - Ondo. Това е компания за дигитализиране на земеделието, която предлага и платформа и хардуер за земеделски производители за атмосферните условия, напояване, контрол и дистанционно напояване, както и следене на веществата в почвата.

Към днешна дата собствениците на MFG могат да се похвали с над 17 години опит, 16 силни марки, над 4.6 милиона раздадени кредити над 5 милиарда лева. Повече от 8000 служители на 7 пазара в Европа с над 450 офиса в Европа. Над 800 000 активни клиента.

Преди 5 години основателите на MFG стартират инвестиционна компания, която среща хора, които търсят пари и хора, които предлагат - техен успешен проект включва iuvo - с над 30 000 регистрирани потребители. Над 10 000 човека са поверили спестяванията си на платформата за кредитиране.

Какви са стратегическите цели на MFG Invest

"По естествен начин преди 3 години се роди желанието да се направи MFG Invest, заяви Неделчо Спасов. "Защото много време се губи за търсене на финансиране. Решихма, че трябва да се направи живота по-лесен на тези, които търсят пари и имат проекти. За да могат хората да си вършат работата и да си развиват идеята".

MFG Invest е от предприемачи за предприемачи. Първоначалната инвестиция в стартъпите е до 500 000 евро с фокус върху смели и ефективни проекти инвестирани в началните етапи на финтех и други технологични компании.

Водещи при решенията са няколко неща - на първо място основателя. Бизнес идеята - тя винаги трябва да е добра и да има потенциал, макар и често да се променя в нещо друго с времето. Ето защо идеята не се поставя на първо място. Естествено се гледат технологични компании, които имат възможност да направят мащабиране. Конкурентните предимства също са важни, но не са основни, заяви Спасов.

Гледат се и бизнес-плановете на компаниите. По-голяма част от тези, които стигат до нас идват от предприемаческата екосистема, според Василев.

Всички дружества, в които компанията инвестира са в някаква степен на развитие, доказали са, че имат вече клиенти и пазар и са стартирали.

Ето какво включва инвестиционният портфейл на MFG Invest:

Снимка 597691

Източник: infostock

EBAG

Това е най-големия супермаркет с пазарен дял от над 70%. Ние сме три компании - онлайн ритейлър, логистик и технологична компания, заяви основателят на компанията Иван Александров.

"Защо ни предпочитат клиентите - доставяме в рамките на 3 часа и заради портфолиото ни, което включва над 13 000 артикула. Философията е да има не само стоките, които се купуват в магазините, но и специализирани продукти за които се ходи до месарница, млекарница и др., както и плодовете и зеленчуци" добави още Александров.

"Тази година се очаква 35% ръст на оборота до 60 милиона лева. Досега стратегията ни беше "ръст на всяка цена". Сега обаче философията е сменена и сме се насочили към рентабилност и умерен ръст от 30-40% годишно. Декември ще излезем на печалба и очакваме 2023 година да продължи в същия дух. През първото тримесечие ще направим нов рунд на набиране на капитал - за изцяло автоматизиран склад, който трябва да бъде изграден до 3-6 месеца и втората стъпка - експанзия с първия склад извън София във Варна - за да се покрие черноморието през сезона. Тази година увеличихме двойно капацитета на склада могат да се направят 4 000 поръчки дневно. Има план да се вдигне до 6 000 поръчки дневно.", добави основателят на компанията.

Boleron

Компанията променя пазара на застраховането. Обикновено той включва застрахователно дружество и брокери от една страна и крайни потребители от друга.

При Boleron процесът е изцяло дигитален от онбординга до купуването на застраховката. Банките и финансовия сектор от страната на даване на депозити започнаха много по-рано, застраховането изостана, но в момента наваксва. Това е една бързоразвиваща се компания, според Спасов.

Payhawk

Основателите на компанията са едни от най-добрите основатели с добра мотивация за правене на бизнес. Те спечелиха с различна бизнес идея. В началото снимаха касови бележки с телефон и ги наливаха в една система. Но преминаха към това, което са сега - по бърз и ефективен начин.

Оценките се движиха в нарастващи порядъци при последните кръгове на набиране на капитал. Идеята е тяхната система да се интегрира с различни системи в голям мащаб. Това е един голям асет, смята Спасов. Профила на екипа е изключително ценен.

Tiger Technology

"Това е софтуерна компания с 60 човека персонал, от които 5 са извън страната", заяви основателя на компанията Александър Лефтеров. "Историята е дълга и започнала отдавна".

Компанията се създава за решаване на проблеми свързани със съхранение на данни през 2005-та година и се утвърди като един от големите играчи до 2017-та година, когато се установи, че част от технологиите имат потенциала да революционират с изграждането на облачните технологии.

"Това изискваше сериозни инвестиции. Озовахме се в позиция да си партнираме и привлякохме инвестиции през 2019-та година. Дойде ковид. Хибридни структури. От края на пандемията се радваме на добра реализация на продуктите. Тази година набелязахме две области - видеонаблюдение и здравеопазването. В първата се утвърдихме като лидер на световния пазар. В портфолиото са ни няколко големи летища - като това на Лас Вегас. Станахме стратегически партньор на Майкрософт в областта на здравеопазването", заяви още Лефтеров.

Eleven Capital

"Тази финансова компания е добре известна на инвестиционната общност. Хубавото е че е ликвидна и че акциите й поскъпнаха над два пъти", коментира Спасов.

Log Sentinel

"Компанията е заета в това да регистрира логовете на бизнес потребителите и да ги записва под блокчейн и така те да не могат да бъдат фалшифицирани. Има нов мажоритарен собственик - Атанас Симеонов, със сериозни уверения, че това е добра копания. Тепърва за нея ще се чува повече. Така могат да се правят анализи и да се следи всичко в нея", заяви Василев.

Settle - норвежка финтех компания, която има интересно решение, работи в сферата на транзакциите на пари Peer-to-Peer. Оперира в 27 държави в Европа. В момента са в период на търсене на стратегически инвеститор. Има потенциал да се развива.

Koa

"Финтех дружество в Кения, Африка с интересна история. Пак сериен предприемач е човека зад нейното разкриване. В момента предлага спестявания. Повечето държави там започват именно с тази страна. Така те откриват потребителите, които могат да получат кредит. Ако живееш някъде далеч от градовете, няма къде да си внесеш парите. Там жените управляват семейния бюджет. Реално в Африка те осигуряват средна пазарна доходност на тези спестявания и са в разговор за започване на кредитиране. Очакват да бъдат лицензирани да бъдат и лендър, а с времето искат да имат и лиценз да управляват депозити", обясни Неделчо Спасов.

Pop

Това е дружество в Гърция, създадено от предприемачи идващи от индустрията на ритейл - разпространение на стоки от първа необходимост. Приличат на EBAG, но разликата е, че доставката е между 12 и 15 минути. Начина по който се извършва е чрез доста сложна логистична мрежа. С голям брой малки складове с 3 500 най-потребявани стоки. Всеки от складовете има различна наличност от стоки, които се търсят в съответния регион. Имат около 40 склада и започват разрастване и извън Атина. Ако успеят да са лидер на гръцкия пазар ще бъдат купени от големите в Европа, прогнозира Василев.

Vedamo

Това е платформа за онлайн обучение поддържа класни стаи. Имат няколкостотин училища в САЩ и функционира от времето на пандемията. Имат много интересни консултанти, членове на министерството на образованието в САЩ. Много са пестеливи по отношение на разходите и имат добри перспективи в следващите 12-24 месеца да развиват платформата си.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на MFG Invest