Daimler AG е изправена пред потенциална забрана да продава автомобилите си в Германия, след като загуби и второ патентно дело за използваните в тях мобилни технологиии в рамките на три седмици, предава Bloomberg. Този път производителят на Mercedes-Benz загуби от японската Sharp. Съд в Мюнхен потвърди, че за решението - подобно на това в случая с Nokia Oyj.

То позволява на Sharp да поиска забрана на продажбите на автомобилите на Daimler, тъй като производителят е използвал технологии от Sharp и Nokia без лиценз. Делото е част от по-широка битка между Daimler и няколко технологични компании, които съдят германския гигант.

Nokia, която обедини усилия с Sharp, спечели първото дело на 18 август. Компанията обаче все още не е поискала забрана на продажбите. Ако иска да го направи, ще трябва да преведе обезпечение в размер на €7 млрд. За Sharp сумата е €5,5 млрд. Причина се крие в германското законодателство, според което средствата са нужни за покриване на евентуални щети, ако осъдената компания спечели делото на следваща инстанция. В такъв случай парите ще бъдат използвани за обезщетение за нанесените загуби.

Daimler отказва коментар.