Япония се включва в световната битка за наемането на технологични инженери, като страната, известна със скромното заплащане и доживотна работна заетост, се конкурира за най-актуалните ИТ таланти с Китай и САЩ.

Компанията Start Today, която управлява популярния онлайн моден магазин Zozotown обяви нови работни позиции, търсейки 7 "гениални" технологични експерти, които ще получават по 100 милиона йени (944 000 долара) годишно.

Дружеството, чиято пазарна стойност е 8.4 млрд. долара, търси служители в разнообразни области - от изкуствен интелект до криптография и роботика.

Китай влага над $2 милиарда в център за изкуствен интелект

Китай влага над $2 милиарда в център за изкуствен интелект

Властите го смятат за бъдещето на местната технологична индустрия

Подобни високи възнаграждения са необичайни за Япония, където служителите често получават по-ниско заплащане в замяна на сигурна заетост.

Това се забелязва дори сред сравнително добре платените ИТ професионалисти, като най-добрите софтуерни инженери печелят средно около 113 000 долара годишно, в сравнение с 250 000 щатски долара в САЩ, според фирмата за подбор на кадри Robert Walters.

"Това е безпрецедентно. Има дългогодишна стигма, че японските компании не плащат конкурентно, така че това е наистина положително развитие", посочва Томоказу Бетцолд, ръководител на наемането на технически специалисти в Robert Walters Япония.

Съветът на шефа на Alibaba за това как да подготвим децата си за технологичната революция

Съветът на шефа на Alibaba за това как да подготвим децата си за технологичната революция

Най-важните качества според Джак Ма

Главозамайващите заплати за за технологичните таланти се превръщат в норма в Китай, където заплащането в един от най-големите стартъпи може да надхвърли 3 милиона долара на година.

В САЩ инженерите в отдела за самоуправляващи се автомобили на Alphabet печели повече от 120 млн. долара годишно, изпреварвайки дори някои от търговците на Уолстрийт.

"Като разработчик в Силициевата долина ще имате шанс да спечелите повече, отколкото в Токио. Но Япония все още може да бъде конкурентна в зависимост от позицията", отчита Бетцолд.