Основателят на китайският онлайн гигант Alibaba Джак Ма знае, че изкуственият интелект ще промени света, но според него хората не трябва да се страхуват от това. Обаче трябва да са готови за промените, които ще настъпят особено на пазара на труда.

"През последните 200 години производството отвори работни места. Днес, заради изкуствения интелект и роботите, секторът вече не е двигателят за нови такива", коментира Ма по време на събитието Bloomberg Global Business Forum в Ню Йорк.

От друга страна обаче той смята, че ще има нов такъв сектор и това ще е този на услугите, пише CNN Money.

"Когато говорим за производството не трябва вече да го възприемаме като "Произведено в Китай" или "Произведено в САЩ". То ще бъде "Произведено в интернет"", смята шефът на Alibaba.

Притеснението на Джак Ма е свързано с образованието, което, по неговите думи, не подготвя младите хора за бъдещето на пазара на труда.

"Начинът, по който учим децата си, ще доведе до загубата им на работа в следващите 30 години", посочва бизнесменът. "Ние трябва да ги научим да бъдат много, много иновативни, много креативни. Само така можем да сме сигурни, че ще имат работа", допълва той.

Що се отнася до изкуствения интелект, Ма се опитва да бъде реалист, но в същото време и оптимист.

"Новите технологии ще унищожат много професии. В същото време обаче ще създадат нови", вярва той, като добавя: "Въпросът е дали ще бъдем готови за това и дали ще сме квалифицирани за тези нови професии".