Китай ще вложи 13.8 млрд. юана (2.12 млрд. долара) в изграждането на технологичен парк за развитие на изкуствен интелект, като част от амбициите си да се превърне в световен лидер в тази област до 2025 г., съобщава държавната информационна агенция "Синхуа".

Технологичният център, който ще се намира в западната част на столицата Пекин, ще е дом на около 400 предприятия и се очаква да създава годишна продукция за 50 млрд. юана (7.7 млрд. долара).

Новият технологичен парк ще се съсредоточи върху привличането на предприятия, работещи върху големи бази данни, биометрична идентификация, дълбоко обучение и изчислителни облаци.

До 2030 г. 800 милиона работни места може да изчезнат заради автоматизацията

До 2030 г. 800 милиона работни места може да изчезнат заради автоматизацията

Кои професии е най-вероятно да останат в миналото?

Разработчикът на проекта Zhongguancun Development Group ще търси партньорства с чужди университети и ще изгради лаборатория за изкуствен интелект на национално ниво в тази област.

Планът на Китай за ускоряване на развитието на изкуствения интелект идва в резултат на засиленото напрежение между Пекин и САЩ, свързано с конкурентните приложения на тази технология във военната индустрия.

Изкуствен интелект дава $1,1 трилиона на бизнеса до няколко години

Изкуствен интелект дава $1,1 трилиона на бизнеса до няколко години

Внедряването на AI технологиите увеличава и приходи и работни места

Азиатската държава има за цел да увеличи местната индустрия до над 150 млрд. юана (23 млрд. долара) до 2020 г. и 400 млрд. юана (61.5 млрд. долара) до 2025 г., според Държавния съвет.

На местно ниво Китай представи серия от планове за стимулиране на талантите, инвестициите и научните изследвания в изкуствения интелект, призовавайки частни, обществени и военни фирми да си сътрудничат по националните цели за изкуствен интелект, заложени в пътната карта за развитие от 2017 г.

Google инвестира в китайски старт-ъп за изкуствен интелект

Google инвестира в китайски старт-ъп за изкуствен интелект

Американският гигант ще се опита да се наложи отново на пазара в страната

Процъфтяващата индустрия на изкуствения интелект в страната привлече и чуждестранни фирми. Миналия месец Google обяви, че ще установи изследователски екип в Пекин, който да се възползва от таланта на местните изследователи, въпреки че търсачката на американския технологичен гигант остава блокирана в Китай.

Властите в Пекин наскоро обявиха планове за автономна зона за шофиране в покрайнините на града, посветена на изпробването и разработването на местни автономни автомобили.

Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани

Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани

Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения интелект