Бързата еволюция на изкуствения интелект и роботите могат да закрият между 400 и 800 милиона работни места в цял свят до 2030 г., посочва ново изследване на McKinsey Global Institute. Според изследователите до 60% от дейностите могат да бъдат автоматизирани.

Докладът твърди, че загубата може да бъде компенсирана от увеличаване на продуктивността, икономически растежа и други фактори.

Но все пак запазването на висок процент заети ще бъде твърде трудно, тъй като икономиката и пазарът на труда ще имат нужда от пълна промяна.

Малко по-бавен темп на автоматизация ще постави под риск 39 милиона работни места в САЩ, а по-бърз - 73 милиона. Въпреки потенциалните загуби, около 20 милиона души могат да бъдат преместени на позиции, в които дневните им задачи ще се различават от досегашните, но не твърде много.

Бил Гейтс иска роботите да плащат данъци, но Европа не е съгласна

Бил Гейтс иска роботите да плащат данъци, но Европа не е съгласна

Старият континент изостава в развитието на високите технологии, смята еврокомисар

Какъвто и сценарий да се развие, поне една трета от работната ръка в САЩ трябва да бъде преквалифицирана. За Япония този дял е половината.

При същия сценарий Китай и Индия ще загубят 236 и 120 милиона работни места съответно. За Япония най-лошият сценарий е 30 милиона, а за Германия - 17 милиона.

Работните места, които са най-застрашени от изчезване, най-често са свързани с физически труд или лесно предвидими действия - като например оператори на машини или продавачи в ресторанти за бързо хранене. Таксиметровите шофьори също трябва да обмислят преквалификация, както и касиерите.

Позициите, които ще останат в ръцете на хората, са свързани с високо образование и вземане на решения - мениджъри, инженери, учени, учители и водопроводчици. Най-малък шанс да бъдат заменени от роботи имат хирурзите.

Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани

Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани

Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения интелект