Най-голямата верига кафенета в света Starbucks временно затвори всичките си заведения в Индонезия, след като една от локациите на компанията бе атакувана от терористи в столицата Джакарта.

Американската фирма планира да отвори отново магазините си на азиатския архипелаг в петък, с изключение на този, който е бил замесен в атентата. Starbucks има 200 заведения в региона, включително близо 50 в индонезийската столица.

Добре въоръжени екстремисти взривиха бомби и откриха огън в сърцето на Джакарта в четвъртък, като убиха поне двама души и раниха други 19. Петима от терористите са били убити, а в момента се провежда издирване на останалите заподозрени. „Ислямска държава” пое отговорност за атентата в официално съобщение, публикувано онлайн.

Атаката започнала, когато един от нападателите се взривил в кафене на Starbucks, обяснява представител на полицията в Джакарта, цитиран от СNN. Двама въоръжени също открили огън извън заведението, стреляйки по хора на улицата.

В свое изявление Starbucks обясни, че първоначалните данни сочат, че експлозията се е състояла в близост до магазина на компанията в сградата Skyline. По информация на фирмата един клиент на кафенето е пострадал, но всички служители са били невредими.

От Starbucks не дадоха коментар колко сериозно е ранен клиентът, както и не можаха да потвърдят дали Starbucks е била конкретната мишена на терористите.

Говорител на полицията заяви, че екстремистите са се прицелвали към чужденци и полиция.

Индонезия е огромен производител на кафе, a Starbucks използва за част от кафените си напитки зърна от остров Суматра.