Google се отказа от мотото си "Don"t Be Evil (Не бъди зъл"" миналата година. Заради инвеститорите, компанията може да пробва нов слоган: "Не бъди скучен", пише CNN.

Компанията-майка Alphabet се превърна в една от най-скучните големи технологични компании на пазара. Акциите ѝ се покачиха с едва 9 процента от началото на годината. Разбира се, това не е ужасно, но темпът на растеж изостава сериозно от тези на останалите гиганти в технологичния свят.

Facebook поскъпна с над 50 процента от началото на годината. Apple и Amazon увеличиха пазарната си капитализация с около 30 процента, а Netflix - с над 40 процента.

Alphabet изостава и от пазара като цяло. S&P 500 се покачи с около 19 процента, а Nasdaq - с почти 25 процента. Нещо повече: акциите на компанията паднаха с 4 процента за последните 12 месеца.

Защо?

Една от причините е, че ръстът на приходите се забавя. Има и притеснения относно нови регулации, които могат да засегнат YouTube. Много от бизнесите на Alphabet продължават да губят пари.

И може би най-големият проблем: трудно е да разберем дали Alphabet е все още акция с огромен потенциал за растеж или зряла, стара технологична компания.

Очаква се през следващите години печалбата на Alphabet да нарасне със средно 14 процента през следващите три години. Разбира се, цифрата е голяма, но изостава от темповете на по-динамични компании като Facebook, Amazon и Netflix.

Може би е време на Alphabet да започне да изплаща дивидент като Microsoft, Apple, IBM, Cisco и други технологични компании. Тя може да го направи. В края на първото тримесечие компанията има $113,5 милиарда кеш.

Но най-вероятно няма да го направи и да признае, че няма какво друго да прави с тази сума. Очаква се компанията да отчете представянето си през второто тримесечие на 25 юли. Ако Alphabet успее да разсее част от съмненията за забавяне на продажбите и печалбата, акцията може да тръгна нагоре и да настигне останалите технологични гиганти.

Враговете на Google готвят документи и оплаквания в новата антитръстова проверка

Враговете на Google готвят документи и оплаквания в новата антитръстова проверка

Редица компании са готови да свидетелстват как технологичния гигант злоупотребява с мощта си