Най-големият печеливш от AI бума - производителят на чипове Nvidia, навлезе "на територията на корекцията", след като акциите на компанията за кратко се сгромолясаха с 10% под последната си пикова стойност, съобщава CNBC.

За последните 12 месеца цената им скочи с над 200%. Причината са графичните процесори, на които работят платформи с глобална известност като ChatGPT. Те я направиха трилионна компания.

Поглед в бъдещето: Nvidia показа новия си супер процесор за AI

Поглед в бъдещето: Nvidia показа новия си супер процесор за AI

Компанията създава дигитален модел на цялата планета

През последните две седмици, обаче, Nvidia е под натиск на пазара. Конкретната причина към момента не е напълно ясна. Някои инвеститори може да се възползват от възможността да продадат на печалба акциите си, но освен това облаците над Дженсън Хунаг и компания се сгъстяват.

В началото на седмицата Intel представиха своя AI чип Gaudi 3, който според компанията е два пъти по-икономичен от бестселъра Nvidia H100 - а в същото време моделите с изкуствен интелект работят 1,5 пъти по-бързо.

Nvidia е най-бързо поскъпващият американски бранд

Nvidia е най-бързо поскъпващият американски бранд

Apple излезе на първо място с оценка от 516,6 милиарда долара

Ден по-късно Meta също показаха нов специализиран чип - MTIA или Artemis. Той ще се прави по 5-нанометров процес на TSMC, има тройно по-висока производителност в сравнение с предходната си генерация и вече се внедрява в центровете за данни на компанията. Дългосрочната ѝ цел е да не се налага да купува стотици хиляди процесори от Nvidia, каквато е ситуацията в момента.

На фона на всичко това, според експерти скоро ще видим "свиване" на размера на големите езикови модели, като главният резултат от това ще е, че за използването им няма да е нужен скъпият специализиран хардуер.