Огромна стъпка в развитието на инфраструктурата за изкуствен интелект направи производителят на чипове Nvidia, който представи най-новия си специализиран процесор за AI задачи. Blackwell GB200 е няколко пъти по-мощен от специализираните видеокарти, които направиха възможна появата на платформи като ChatGPT, а освен това компанията на Дженсън Хуанг има амбициозни планове, които обхващат цялата планета. Буквално.

По време на своята конференция за GPU технологии (наричана от служители и анализатори "Уудсток на AI"), Nvidia спазиха традицията на всеки две години да въвеждат нова архитектура за чиповете си с огромен ефект върху производителността. През 2022 г. бяха представени сървърните видеокарти Hopper, като модели като H100 бяха използвани от OpenAI за нейните GPT модели. Графичните ускорители са изключително подходящи за решаването на множество паралелни задачи и това ги прави много подходящи за AI цели.

Рекордният скок на Nvidia, свързан с изкуствения интелект, който разтърси световните пазари

Рекордният скок на Nvidia, свързан с изкуствения интелект, който разтърси световните пазари

Компанията е близо до оценка от $2 трилиона

"Hopper е фантастична архитектура, но ни трябват по-големи видеокарти", коментира Хуанг. Тези "по-големи видеокарти" се казват Blackwell - на името на чернокожия математик Дейвид Блекуел, и наистина са физически по-големи от H100. Първият модел - GB200, е с 208 милиарда транзистора. Изчислителната му мощност за AI се изчислява на 20 петафлопа - при "едва" 4 петафлопа за H100. Това до неотдавна беше в територията на суперкомпютрите.

Nvidia ще предлага и цял сървър със 72 GB200 карти, като той ще може да "поеме" модел с 27 трлн. параметъра. За сравнение, GPT-4, който все още се води най-мощният съществуващ AI езиков модел, е с 1,7 трлн.

Земя-1 вика Земя-2

Изключително мощният нов хардуер ще се използва за най-различни задачи, като сред тях най-амбициозен изглежда проектът Earth-2 - дигитален двойник на цялата планета. Той се базира на специализирания модел CorrDiff и позволява климатични симулации с 12,5 пъти по-висока резолюция, хилядократно по-висока скорост и 3000 пъти по-малък разход на енергия.

В кои индустрии ще стъпят AI роботите според Nvidia

В кои индустрии ще стъпят AI роботите според Nvidia

"Умните" машини могат да решат проблемите с липсата на кадри

Nvidia представиха и нова цялостна платформа за хуманоидни роботи, наречена Project GR00T (име, познато на Marvel феновете и не само - б.р.). Тя комбинира нов AI модел с компютъра Jetson Thor, който е базиран на Blackwell архитектурата, но в компактен формат.

Ако бяхте инвестирали в Nvidia преди 10 години…

Ако бяхте инвестирали в Nvidia преди 10 години…

Прогнозите на анализаторите сочат, че печалбата на Nvidia може да се покачи до $23 на акция през фискалната 2026 г.

Компанията на Хуанг ще задълбочи и партньорството си с компании като Dell, SAP, ServiceNow, Snowflake и други, като основен фокус ще са отново дигиталните двойници - на производствени процеси и на цели заводи. "Всяка компания ще иска да изгражда AI фабрики. Оказва се, че Майкъл (Майкъл Дел - съосновател и изпълнителен директор на Dell) е тук и ще се радва да изпълни вашата заявка", коментира босът на Nvidia.

Тя вече има и софтуерен бизнес - чрез платформата за AI интеграция NIM. Тя позволява на компаниите да прилагат модели с изкуствен интелект даже на по-стари чипове на Nvidia.