Рекордният скок на производителя на чипове Nvidia, воден от огромното вълнение около развитието на изкуствения интелект, буквално разтърси пазарите по света. Нещо повече, той задвижи основните индекси на три континента до исторически върхове.

Това покачване кара много инвеститори да изоставят своите мечи залози срещу редица технологични гиганти, според JPMorgan Chase. Други обаче остават по-предпазливи, разпалвайки страхове за балон, управляван от AI, пише The Wall Street Journal.

Независимо какво ще последва, на 22 февруари акциите на производителя на чипове скочиха с 16% до $785,38, което е най-високото им ниво, откакто компанията излиза на борсата през 1999-а година - ден след като отчете още едно тримесечие с хитови резултати.

Компанията се оценява на $1,96 трилиона, като акциите й са скочили с 59% за 2024 година

Печалбата от $277 милиарда в пазарната стойност отбеляза най-голямото увеличение на пазарната капитализация за един ден за американска компания. Акциите на производителите на чипове в Южна Корея, Тайван и Китай скочиха заедно с тези в САЩ.

Nvidia изпревари компанията майка на Google и вече е в Топ 3 на Уолстрийт

Nvidia изпревари компанията майка на Google и вече е в Топ 3 на Уолстрийт

Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна 1,83 трилиона долара

В Япония резултатите на Nvidia помогнаха на индекса Nikkei да надхвърли най-високата си стойност от 1989 година.

Как се случи всичко?

Глобалното рали дойде, след като Nvidia съобщи, че нейните тримесечни продажби са се утроили спрямо предходната година, водени от нарастващото търсене на изчислителната мощ, която е в основата на AI. Резултатите предизвикаха скок в акциите на други компании за изкуствен интелект и роботика, надграждайки лудостта, която тласна фондовия пазар до многократни върхове през последната година.

Големите печалби се противопоставиха на мрачните прогнози за акциите в САЩ и скептицизма относно това дали технологичните титани, известни като Великолепната седморка, могат да продължат да движат пазара нагоре.

Снимка 411529

Източник: iStock

Еднодневният скок в пазарната стойност на Nvidia надмина печалбата на Meta Platforms от $204 милиарда по-рано този месец.

От Nvidia обявиха Huawei за най-големият им враг

Само преди няколко месеца бизнесът с чипове на китайската компания изглеждаше "мъртъв". Nvidida обаче смята китайската Huawei за свой основен конкурент в редица сфери, сред които е и производството на процесори за AI системи, става ясно от годишния доклад на компанията, цитиран от Reuters.

В документа Huawei е посочен като заплаха в четири от петте главни категории на бизнеса на Nvidia:

  • Хардуер и софтуер за графични процесори (GPU);
  • Облачни услуги;
  • Arm-базирани процесори;
  • Мрежово оборудване.

Две последователни президентски администрации в САЩ - на Доналд Тръмп и на Джо Байдън, ограничават достъпа на Китай до чипове и технологии за производството им заради обвинения в шпионаж и опасения, че могат да се използват за военни цели. Това лиши Huawei от редица ключови западни технологии.

През миналата година Япония и Нидерландия също спряха да продават специализирано оборудване за полупроводниковата индустрия на китайски клиенти.

Въпреки това, отново през 2023 г. Huawei изненадаха всички, като пуснаха на пазара нов смартфон с флагмански 5G чип собствено производство - макар да се смяташе, че заради санкциите това ще е невъзможно в близките години.

Преди два месеца изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг определи Huawei като мощен конкурент в сферата на изкуствения интелект. В доклада като други съперници на компанията са посочени AMD, Amazon, Microsoft и Broadcom.

Huawei създава компания за умни автомобили

Huawei създава компания за умни автомобили

Бизнесът има регистриран първоначален капитал от или 140,5 милиона долара