Бизнесът на Nvidia се разрасна тази година, тъй като нейните чипове се превърнаха в предпочитания хардуер за разработчиците на изкуствен интелект (AI) по целия свят.

Годините на доминиране на Nvidia в графичните процесори (GPU) я направиха добре подготвена да обслужва целия пазар на AI, докато нейните конкуренти се борят да я догонят. В резултат на това акциите и печалбите на компанията скочиха рязко през 2023 г.

Тези, които закупиха акции на Nvidia в началото на годината, се радваха на огромен растеж. Но какво да кажем за онези, които са инвестирали преди десетилетие, когато производителят на чипове все още намираше своята основа в технологиите?

Акциите на Nvidia достигнаха рекордни нива от 2013 г., когато компанията стана доминираща в игрите, центровете за данни и AI. Графиката показва, че цената на акциите му се е покачила с повече от 12 000% през този период. Така че, ако бяхте инвестирали $5000 в акции на Nvidia преди 10 години, тази инвестиция щеше да струва около $625 000 днес. Това се превежда като средна годишна доходност от забележителните 62.06%, с която почти никоя друга компания не може да се похвали.

Всъщност, за разглеждания период, само една компания се е представяла по-добре от Nvidia - и това е Celsius Holdings Inc, чиито акции са поскъпнали със забележителните 31 000%. Но какъв е шансът да откриете най-поскъпващата акция, при това не особено голяма, сред морето от активи?

Nvidia изгражда мрежа от заводи в Япония

Nvidia изгражда мрежа от заводи в Япония

Целта - страната да стане водещ производител на AI чипове

Интересен е фактът, че още една чип-компания попълва списъка на топ-3 на най-доходоносните акции за последното десетилетие - AMD. Инвеститорите в книжата на компанията обаче, са реализирали доходност близо четири пъти по-малка от тази при Nvidia - в размер на близо 3 200%.

Метеоритният възход на Nvidia, се дължи на успеха в множество области на технологиите. Нека да разгледаме най-големите двигатели на растежа на Nvidia и дали компанията може да продължи да осигурява значителни печалби през следващите години.

Бизнесът на Nvidia експлодира заедно със стабилните позиции в игрите и центровете за данни

Много преди Nvidia да стане видна фигура в AI, тя пое тежката задача да се разшири на пазар, който едва съществуваше. Компанията беше сред първите, които започнаха да продават графични процесори за потребителския сектор, насърчавайки хората да създават компютри по поръчка за специфични нужди.

Гейминг общността напълно възприе това, използвайки графичните процесори на Nvidia за изграждане на мощни машини за видеоигри, които предлагат много по-добра производителност от всички игрови конзоли на пазара. Според Zion Market Research индустрията за компютърни игри е била оценена на 26 милиарда долара миналата година и се очаква да достигне около 32 милиарда долара до края на десетилетието. Междувременно Nvidia държи 87% пазарен дял в настолните графични процесори, които са от решаващо значение за растежа на компютърните игри.

Успехът на Nvidia във видеоигрите доведе до ръст на приходите в сегмента на игрите от 500% през последното десетилетие. Пазарът на игри се сблъска с някои пречки през последните две години, тъй като макроикономическите ветрове ограничиха потребителските разходи, но тенденциите през 2023 г. са положителни, когато навлизаме в новата година.

Една малка държава донесе 15% от приходите или $2,7  милиарда на Nvidia

Една малка държава донесе 15% от приходите или $2,7 милиарда на Nvidia

Градът-държава управлява 60% от общия капацитет на центровете за данни в Югоизточна Азия

Постиженията на технологичния гигант в игрите му дадоха средства и ресурси за разширяване в други области на технологиите, като Nvidia сега е предимно фирма за центрове за данни. Ръстът на пазари като облачни изчисления и AI увеличи търсенето на чипове, като приходите от центъра за данни на Nvidia скочиха с повече от 7000% през последните 10 години и достигнаха нетни продажби от $14 милиарда през третото тримесечие на 2024 г. (края на октомври 2023 г.).

Игрите и центровете за данни остават двете най-печеливши части от бизнеса на Nvidia, представляващи 95% от приходите през последното тримесечие. Така че въпросът е дали тези бизнеси могат да продължат да отбелязват звезден растеж?

Може ли Nvidia да продължи да осигурява значителни печалби през следващото десетилетие?

Спадът на пазара доведе до продажби на индустрията за видеоигри на стойност 193 милиарда долара през 2022 г., което е спад от 5% спрямо предходната година. Nvidia беше засегната по подобен начин, като приходите в нейния сегмент за игри паднаха с 27% на годишна база между фискалната 2022 г. и 2023 г.

Облекчаването на инфлацията и намаляването на производствените разходи обаче подобриха игралния бизнес на Nvidia и предполагат, че зад нея вече стоят най-лошите пазарни спадове. През третото тримесечие на 2024 г. Nvidia отчете ръст на приходите от игри от 81% на годишна база, достигайки близо 3 милиарда долара.

Global Market Insights предвижда пазарът на графични процесори да се разшири със сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 25% до 2032 г., докато индустрията продължава да се възстановява и разширява.

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Oграниченията засягат и други производители на чипове. Според анализатори Nvidia ще бъде засегната най-тежко засегнатата

Но най-големият двигател на растежа на Nvidia през следващите години почти със сигурност ще бъдат центровете за данни. През третото тримесечие на 2024 г. приходите на центровете за данни скочиха с 279% през годината, печелейки значително от увеличените продажби на AI GPU. Очаква се пазарът на изкуствен интелект да се развива с CAGR от 37% до 2030 г., което показва, че търсенето на чипове вероятно ще продължи да нараства.

Прогнозите на анализаторите сочат, че печалбата на Nvidia може да се покачи до $23 на акция през фискалната 2026 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.