Цената на медта тази сутринта умерено се понижи (отново), сочат данните от търговията. Рано сутрита юлските фючърси за медта на борсата Comex поевтиняха с 0,24% до $4,5478 за паунд (около 0,45 килограма).

Според борсови експерти, основната причина за това е несигурността около състоянието на икономиката на най-големия вносител на този метал - Китай.

На Лондонската метална борса (LME), предвид резултатите от предишната търговия, цената на един тон мед с доставка за след 3 месеца се повиши с 0,55%, до 9499,5 долара.

Цената на други основни метали се понижи на LME: на алуминия спадна с 2,19% до 2726 долара за тон, а на цинка - с 1,25%, до 3864 долара за тон.

Инвеститорите в суровини продължават да оценяват перспективите за китайската икономика след неотдавнашното огнище на Covid в Шанхай и в други градове.

Строгите антиковид ограничения доведоха до намаляване на търсенето на мед. Независимо че Китай обяви отмяната на тези ограничения, непосредствените последици за икономиката на страната могат да бъдат сериозни, което означава, че търсенето на промишлени стоки ще намалее.

Спад на залозите за поскъпване на медта

Спад на залозите за поскъпване на медта

Очаква се намаляване на търсенето и повишение на предлагането