През октомври в тенденцията от последните няколко години да се понижава търсенето на нови дизелови автомобили в Западна Европа се наблюдава най-сериозното забавяне за изминалите 3 години. Продажбите на най-големия европейски пазар - Германия и още няколко страни даже растат. Това показват актуалните данни на аналитичната агенция LMC Automotive.

За месеца в Западна Европа са били закупени 343 400 нови дизелови коли, което представлява понижение от само с около 3800 единици в сравнение със същия месец на 2018 година.

Продажбите на дизелови коли падат в целия ЕС, освен в България и Естония

Продажбите на дизелови коли падат в целия ЕС, освен в България и Естония

Продажбите на бензиновите коли у нас почти достигат тези на дизеловите

Общо през първите десет месеца на годината продажбите на дизелови автомобили в Западна Европа са достигнали 3 879 000 единици, което е с почти 595 000 единици по-малко в сравнение със същия период на 2018 година.

Най-сериозно завръщане към дизеловите автомобили през октомври се наблюдава в Германия (94 200 единици +13 900), но във Франция, Австрия, Белгия, Норвегия, Швеция и Швейцария също се наблюдава повишен интерес към този сегмент на автомобилния пазар.

По отношение на пазарната тежест на новите дизелови автомобили, данните на LMC Automotive сочат, че през октомври делът им е на ниво от 31,3% при показател от 34,2% за същия месец на 2018 година. В края на първите десет месеца на тази година дизеловите автомобили държат 32,1% от пазара при миналогодишен резултат от 36,7 н а сто.

Продажби на дизелови автомобили през в Западна Европа за октомври и от началото на годината (хил. ед.)

Снимка 454915

Източник LMC Automotive