"Уволнен си!". Със сигурност поднесена по този начин такава новина може да предизвика доста бурни реакции, сълзи и дори скандали. Ето защо много ръководители избягват да използват тази фраза, когато са решили, че е дошло време да се разделят с някой служител.

Авторът на CNBC Сузи Уелш обаче казва, че има други няколко фрази, които звучат различно, но значат същото. По нейните думи, ако човек е внимателен към детайлите и се вслушва в думите на шефа си, може сам да разбере, че готвят уволнението му. Ето и кои са тези фрази, според Уелш:

1. "Би ли описал това в един имейл?"

В случай, че имате оплакване от работата си под някаква форма и се опитвате да говорите за това с прекия си ръководител, бъдете нащрек, ако той ви каже да опишете всичко и да му го изпратите на електронната поща. Възможно е той да иска да събере достатъчно материали, с които да мотивира решението си за уволнението ви.

2. "Мисля, че трябва да обсъдим ситуацията със специалист от "Човешки ресурси."

Необходимостта от мнение на човек от този отдел винаги говори, че има сериозен проблем за решаване. Уелш казва, че човек трябва да бъде "много притеснен за бъдещето си в тази компания", ако се стигне до включването на някой от "Човешки ресурси".

"Обикновено тези професионалисти са "адвокати по разводи" за работодателите. Ако някой от тях е в стаята, очаквайте, че той ще се опита да договори с вас условията за напускането ви", обяснява тя.

3. "Не се вписваш добре в екипа/компанията."

В днешно време работодателите търсят не просто хора, които да си вършат работата, но такива, които се вписват в културата и целите на тяхната организацията. Това е и причината, поради която всички разговори в тази посока могат да бъдат знак за бъдещето ви уволнение.

"Всъщност обяснението, че не се вписваш, може да бъде друг начин да се каже, че носиш прекалено много проблеми или останалите хора просто не искат да работят с теб", казва Уелш.