Ако ви се отвори възможност да кандидатствате за работа в компаниите на някои от най-успелите хора в бизнеса, то със сигурност ще ви трябва добра подготовка.

Това се налага, тъй като някои от топ изпълнителните директори си падат по странни въпроси по време на срещите с кандидати, които на пръв поглед нямат нищо общо с позицията.

За това обаче си има основателна причина. Ако сте интервюирани достатъчно пъти, вероятно сте придобили доста опит в това да представяте себе си по най-добрия начин.

Въпроси като тези обаче могат да ви накарат за се замислите и да дадете творчески отговор, а тях представи Business Insider.

Стоите на повърхността на Земята. Вървите една миля на юг, една миля на запад и една миля на север. В крайна сметка се озовавате точно там, откъдето сте тръгнали. Къде се намирате?

С този въпрос Илън Мъск изпитва интелигентността на бъдещите служители в SpaceX.

Как ще спечелите пари от щанд за сладолед в Central Park?

Ясмин Грийн, която е шеф на отдела за проучвания и развитие към технологичния инкубатор на Alphabet, иска да наема на работа креативни кандидати с нестандартно мислене, затова обича да задава този въпрос по време на интервюта.

Ти ли си най-умният човек?

Това е въпрос, който задава председателя на Oracle и главен технически директор на компанията Лари Елисън. Той наема изключително талантливи и изключително интелигентни служители.

По скалата от едно до десет колко странен сте?

Една от основните ценности на Zappos е да създаде забавен и малко странен екип според главния изпълнителен директор на компанията.

Какъв беше последният костюм, който носихте?

Чрез този въпрос основателите на Warby Parker разбират дали бъдещите им служители могат да създадат забавна работна среда.

Ако бяхте животно, кое точно щяхте да бъдете?

Чрез отговора на този въпрос човек изразява своите качества и характеристики, а запитването е любимо на президента на Overstock Сторми Симон.