Съществуват много съвети за това какво трябва и какво не да се прави по време на интервю за работа. Според Джърмейн Л. Мъри, който е кариерен консултант и основател на компанията за подбор на персонал JupiterHR, не това, което казвате на интервю, ще ви осигури работа, а това как карате интервюиращия да се чувства.

Мениджърите, които се занимават с подбор на персонал ще интервюират вас и много други кандидати и ще им се наложи бързо да вземат решение. Ето защо често трябва да разчитат на интуицията си. "Винаги напомням на хората да внимават за имиджа, който си създават пред другите, защото това е, което мениджърите по наемане на персонал ще запомнят", казва Мъри.

Ето седем фрази за интервю, които унищожават шансовете ви да намерите работа и какво да кажете вместо тях.

1."Мога да правя/работя всичко"

Въпреки че това може да изглежда като заявка, че сте гъвкав кандидат, може също да изглежда все едно сте отчаян или като липса на фокус.

Работодателите искат кандидатите да познават себе си достатъчно добре, за да установят ясно какво могат да предложат и как това съответства на специфичните нужди на позицията - а не някой, който е готов да се възползва при всяка възможност.

Вместо това кажете: "Добър съм в (конкретна позиция/задача) и вярвам, че мога да се справя отлично там, но съм отворен и за други позиции, на които мога да допринеса с опита си."

2. "Какво прави вашата компания?"

Основно правило преди интервюто е да направите проучване на бизнеса на компанията. Този отговор предполага липса на подготовка и липса на всякаква инициатива.

Вместо това кажете следното: "Доколкото разбирам, вашата компания се фокусира върху (това, което знаете). Можете ли да споделите повече за текущите инициативи в някой отдел?"

3."Нямам слаби места"

Казването на това предполага липса на самосъзнание. Никой не иска да работи с някой, който се смята за перфектен, а интервюиращите носят отговорност пред своя екип да не наемат кандидати, с които ще се работи добре.

Вместо ва споделете за предизвикателство, пред което сте се изправили, но работите активно за справянето с него.

4."Мразех последния си шеф"

Оплакването от последния ви шеф или работодател е огромен червен флаг за интервюиращия, защото предполага неспособност да имате професионални отношения или да се справяте с конфликти.

Вместо това кажете: "Имах някои различни възгледи с предишния си ръководител, но научих много за комуникацията и работата в екип."

5."Не знам"

Този отговор показва, че нямате желание за учене, което е огромен проблем за компанията която ще ви наеме. За взискателния интервюиращ този отговор изглежда, че участието ви в екипа може да създаде още работа за всички останали, вместо обратното.

Вместо това, когато не знаете отговора на въпроса, кажете следното: "Това е нещо, което бих искал да проуча. Въз основа на това, което знам, бих подходил по този начин..."

11 неща, които уверените хора никога не правят при интервю за работа

11 неща, които уверените хора никога не правят при интервю за работа

Те не бързат, не се извиняват излишно и не се правят на перфектни

6."Можете да проверите автобиографията ми"

Без значение колко добре е написана вашата автобиография, тя е просто лист хартия. Ако не се възползвате от възможността да обясните по-конкретно това, което сте написали в автобиографията си, интервюиращият може да помисли, че ви липсва яснота или познания за миналите ви постове и постижения.

Вместо това кажете следното: "Разбира се, тази подробност е в автобиографията ми. Но за да уточним, (дайте по-подробна информация)."

7."Кога ще започна да получавам заплата?"

Това може да създаде впечатлението, че парите са единствената ви мотивация. Работодателите искат да наемат хора, които имат визия за организацията.

Вместо това кажете следното: "Ще се радвам, ако можем да обсъдим заплащането по-нататък."

В заключение успешното интервю означава се крепи на това да съумеете какво да кажете, но и какво да не кажете. Замяната на фрази - потенциални капани с обмислени алтернативи може да превърне разговора във взаимноизгоден, проправяйки пътя към обещаваща възможност за кариера.