Аделина Шикова е част от големия корпоративен свят на Виена. Българката работи като програмен директор в Infineon Technologies - световноизвестна компания за чипове, в която ръководи проекти с над 20 екипа. Аделина е е една от малкото жени на такива позиции. Завършва е 4 университета в различни страни по света. Сред тях е и престижният Виенски икономически университет - WU Executive Academy, от където се сдобива с Global Executive MBA. Следва интервю с бизнес дамата, специално за Money.bg

Г-жо Шикова, вие сте пример за бизнес успех, вследствие на качествено образование. Разкажете на нашите читатели какво ви даде обучението в WU и Global Executive MBA и в какъв етап от вашия живот се решихте на това обучение? Доведе ли магистратурата до нови и важни професионални контакти?

Завършването на магистратурата по глобална бизнес администрация във WU е свързано с безброй възможности. От една страна, предоставеното висококачествено обучение предоставя стабилна основа за успешна кариера. От друга страна, уникалните международни контакти, които се осъществяват през програмата, отварят врати към високопоставени професионалисти от множество различни страни. Тези връзки не само обогатяват обучението, но и предоставят възможности за глобално разширяване на кариерата.

Решението дали да инвестираме в качествено образование не е ограничено от възраст или конкретна точка в кариерата, а по-скоро зависи от нашата готовност да учим и да растем.

Лично за мен, по време на обучението си във WU Executive Academy, получих повишение на работното място, а само няколко месеца по-късно ми бе предложена друга управленска позиция на значително по-високо ниво в същата компания. Това представлява две кариерни стъпки напред за една година, което е рядкост.

Паралелно моят кръг от контакти се разрасна значитилно и доведе до стартирането на собствен бизнес с бизнес-партньорката ми Сабрина Винишхофер. С нея основахме Vienna Etiquette Society, където споделяме нашето познание и опит в областта на етикета и рафинираните обноски, които смятаме, че са важни за кариерното израстване.

Знаейки и спазвайки правилата по етикет изигра ключова роля в моето лично кариерно развитие и считам, че този опит заслужава да бъде предаден на други бизнес професионалисти, които искат да достигнат на следващо ниво в своята кариера.

Аделина Шикова - българката във Виена, с която се съобразяват гигантите от автомобилната индустрия

Българката във Виена, с която се съобразяват гигантите от автомобилната индустрия

Тя работи за компания за чипове и опитва да управлява "с кадифена ръкавица"

Помага ли и как качественото образование за по-добрата кариера и по-доброто менажиране? Споделете за вашия личен опит.

Аз избрах да уча бизнес администрация, в момента, в който реших да премина от техническо към бизнес развитие на кариерата си. Завършила съм магистратура по Радио-Комуникационни системи в Техническия университет в София, втора магистратура по Микроелектроника в Кралския университет във Стокхолм и докторат по Нано технологии в Католическия университет в Льовен, Белгия в сътрудничество с международния център по микроелектроника IMEC.

Всеки от тези университети е считан за елитен в своята страна и без съмнение, качественото образование от престижен университет е от съществено значение за успешната кариера. Въпреки това, забелязваме, че всички тези специалности са фокусирани стриктно върху техническата страна с минимална подготовка в бизнес сферата. Това води до значителен дефицит не само в знанията, но и в широката перспектива.

Снимка 649903

Източник: Wikipedia

Често срещаме сблъсъци на мнения и гледни точки в бизнес срещи с представители от различни отдели като Маркетинг, Технологии, Финанси, Продажби, Операции и Снабдяване. Един успешен лидер трябва да разбира гледните точки и да говори езика на всеки отдел, за да може да изгради правилната бизнес стратегия. Доброто образование в областта на Executive MBA предлага точно това - знания от всички сфери на бизнеса.

Също така, невероятно разнообразния подбор на студенти допринася до богати дискусии, различни гледни точки и споделяне на ценен професионален опит. Този тип взаимоотношения и високо ниво на израстване ги има само, когато учим в клас с вече утвърдени лидери.

А когато говорим за глобално EMBA образование, кръгозорът и възможностите се увеличават многократно, тъй като се добавят и други култури, традиции, бизнес модели и международни взаимодействия.

С какво се занимавате най-активно в момента в професионален план? Разкажете ни накратко за най-интересното във вашата професия, за вашата позиция, за пазарите, с които работите?

В моята роля като Програмен директор в Infineon Technologies, отговарям за вземането на стратегически решения относно разработването и пазарното внедряване на нови технологии в областта на енергоспестяващите чипове. Нашите продукти се използват в електроуредите в домакинствата, като например зарядни устройства, както и във високоволтовите панели, електромобилите и практически навсякъде, където се изисква ефективно преобразуване на енергията с минимални загуби.

Най-интересното в моята позиция е това, че имам възможността да съм на пресечната точка на всички важни за бизнеса отдели. Моето владеене на професионалните им езици и способността ми да комуникирам на компетентно ниво с всеки от тези отдели представлява уникална комбинация от умения, която е от значение за всеки бизнес. Без Global Executive MBA образованието, това би било много по-трудно за постигане и би изисквало значително повече време, което би довело до пропуснати възможности.

Относно собствения ми бизнес, дори не съм сигурна дали бих се осмелила да започна това начинание без да имам добра бизнес подготовка, да не говорим колко е важно да разполагам с надежден бизнес партньор и мрежа от подходящи контакти.

Като основатели на Vienna Etiquette Society, с усърдие и страст работим за създаването на изключително полезни курсове и събития по етикет, които не само разширяват знанията, но и създават възможности за ценни връзки. Участниците имат възможността да усъвършенстват уменията си в елегантна обстановка, която насърчава високото възприятие за изискани обноски.

Партнирате ли си по някакъв начин отново с WU и как?

WU и техните alumni мрежи са изключително активни. Самата атмосфера е уникална по рода си, като място, където се гордея и радвам да принадлежа. През цялата година се провеждат различни събития, които подпомагат кариерното развитие. Това включва различни видове коучинг, презентации на видни лидери, нетуъркинг събития, посещения на големи фирми, стартъпи и други подобни дейности.

Vienna Etiquette Society  е бизнес партньор на WU Executive Academy, и работим заедно в множество начинания. Наскоро участвахме в Дни на Кариерата. Работим също така усилено с WU EA Female Leaders Network, асоциацията HerBizz International и екипа на WU за international immersions. Нашите дейности включват тренинги по бизнес етикет, изискани маниери, консултации за имидж и подготовка за сезона на Виенските балове.

Трудно ли е да си жена и българка на ръководна позиция в международна компания?

Това е наистина важна тема, която засяга жените като цяло. Въпреки всички предизвикателства, мога уверено да кажа, че не съм единствената жена от България на ръководна позиция, нито съм единствената завършила бизнес администрация във WU. Затова окуражавам всички българки, които се стремят към върха, да бъдат уверени и да не се спират пред предизвикателствата. Успехът на всяка една от нас по отделно прави пътя по-лесен за тези, които идват след нас.

Много ми харесва мотото на професор-декан Барбара Щьотингер и Woman Elevate:

"Когато една жена достигне върха, трябва да изпрати асансьора обратно надолу, за да помогне на друга да се изкачи в кариерата."

Това, разбира се, важи не само за успешните жени, но и за обществото като цяло.

Има ли рецепта за това да си добър бизнес лидер?

За да бъдеш добър лидер, трябва да бъдеш готов да служиш. Това означава внимателно слушане, четене между редовете и разбиране не само на своя екип, но и на своите ръководители и всички заинтересовани страни.

Друга важна черта е способността да поемаш отговорност и да правиш добре преценени рискове. Както казва д-р Пол Стофелс, окуражавайки екипа си:

"Вие поемате рисковете, аз поемам отговорността."

Това създава обстановка на доверие и емоционална безопасност. Светът се нуждае от повече лидери, ръководещи с емпатия.

Какъв бизнес съвет бихте дали на човек, който в момента чете за Вас и обмисля дали има смисъл да инвестира в обучение в WU?

Изключително важно е в какъв аспект човек иска да развива своята кариера и своя бизнес. WU Executive Academy има блестяща репутация и мрежа от контакти в централна и източна Европа. Австрия също така е мост към Германия, Швейцария и Западна Европа, което позиционира университета изключително добре.

За хора с международен бизнес бих препоръчала специално Global Executive MBA програмата. Тя предлага двойна диплома от от WU Executive Academy и University of Minnesota - Carlson School of Management, което представлява огромно предимство.

Програмата е много интернационална и включва учебни пътувания в Южна Америка, Африка, Азия и разбира се, в САЩ. Тук участниците се потапят в самата среда, виждат проблемите от първа ръка, изпитват културата и научават тънкостите на правене на бизнес в този специфичен пазар и геополитическо положение.

Друга важна точка е, че рейтингът на университета се покачва бързо и разбира се, по добри причини. Вярвам, че скоро WU ще бъде сред университетите в по-висока ценова категория, тъй като все повече хора се убеждават в качеството на образованието. Следователно, сега е идеалният момент за инвестиране в ЕMBA във WU. Цените никога няма да бъдат толкова достъпни, както са в момента.

Доброто образование играе огромна роля в кариерното израстване. Въпреки това, притежаването на знания само по себе си не е гаранция за успех. Начина, по който използваме тези знания, взаимодействаме с бизнес партньорите си, нашите обноски и впечатленията, които оставяме, са от съществено значение.

Те определят дали хората избират нас за бизнес партньори. Спазването на правилата за добри обноски е демонстрация на респект и помага за създаването на хармонични партньорства. Затова вярваме, че доброто бизнес образование, обогатено с обучение по етикет, е печелившата комбинация.

От студент във Виена до ръководител на една от най-големите ИТ компании в България: Андон Сименов разкрива формулата на успеха

От студент във Виена до ръководител на една от най-големите ИТ компании в България: Андон Сименов разкрива формулата на успеха

Пред Money.bg говори IT предприемачът Андон Симеонов