Запознайте се с Аделина Шикова. Българката заема лидерска позиция в световноизвестна компания за чипове във Виена и ръководи екип от 20 души. Тя е единствената жена сред тях. Завършила е 4 университета в различни страни по света. Сред тях е и престижният Виенски икономически университет - WU Executive Academy, от където се сдобива с Global Executive MBA. 

Аделина ни разказва, че управлява своя екип с "кадифена ръкавица". Компанията, в която работи е профилирана в производство и доставка на чипове за автомобилната индустрия. Работата й е такава, че й се налага ежедневно да комуникира както с инженери и висококвалифицирани специалисти, така и с мениджъри от автомобилната индустрия от най-високо ниво. Всички до един мъже. 

Най-трудно от всичко е било тези хора да се съобразяват с нейните мениджърски идеи за бизнеса.

Предприемачите, които се движат по ръба на закона, но го правят за добро

Предприемачите, които се движат по ръба на закона, но го правят за добро

Пред Money.bg говори ръководителят на Института по предприемачество във Виена - проф. Николаус Франке

"Аз съм жена, освен това съм и източноевропейка, по-млада съм от голяма част от хората в екипа - няма как да няма стереотип. И те не го правят, за да ме обидят, просто така се случва. Когато виждам, че са ми наложили стереотип обаче, аз продължавам да работя по най-спокойния начин и те почват постепенно да си променят отношението към мен", споделя ни Аделина.

По подобен начин стоят нещата и с представителите на автомобилната индустрия. Често в началната им комуникация с българката те имат известни предразсъдъци - най-вече заради това, че е жена, но скоро разбират, че е професионалист и започват да се съобразяват с нейните решения по различни проблеми.

Разковничето е в образованието

За да възприемат достатъчно насериозно една жена мениджър в мъжкия свят на автомобилите, може би най-важното нещо е квалификацията. Аделина Шикова завършва три висши технически образования в България, Швеция и Белгия, преди да започне работа в аутомотив компания, в която ѝ се налага на ежедневно ниво да контактува с колеги от отдели по финанси и маркетинг.

"В началото аз ги разбирах какво говорят, но често не можех да схвана тяхната гледна точка и усетих как инженерите започват да влизат в конфликт с мен. Затова трябваше да продължа да уча", казва Аделина за мотивацията какво я е накарало да завърши магистратура и във Виенския икономически университет. Категорична е, че след това всички я възприемат много по-сериозно отпреди.

Аделина вярва, че именно тук придобива истински лидерски качества и разбира, че стереотипите могат и да се разбиват.

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес от Виенския икономически университет