Ако преди десетилетия това да започнеш работата си и да се пенсионираш при един и същи работодател е изглеждало нещо съвсем обичайно, то за младите хора днес е почти немислимо да изкарат повече от няколко години на едно и също място.

И все пак има държави, в които хората се задържат за по-дълго в една и съща компания. По-точно за повече от десетилетие. Това показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към 2019 година за държавите членки в нея.

Според тях служителите в Южна Европа, както и във Франция, прекарват значително по-дълго време, без да сменят работното си място. Това важи най-вече за тези в Италия, където средно хората остават около 12 години на едно и също място.

Подобен е и случаят с Франция. Там служителите работят средно почти 11 години за една и съща компания. Над десетилетие се задържат още работещите в Германия и Испания.

На противоположния полюс са работещите в Южна Корея. В тази страна хората сменят работното си място средно на близо 6 години. На малко повече от 7 години пък такава крачка предприемат тези в Дания.

Infographic: Where People Stick With Their Jobs | Statista You will find more infographics at Statista