Получаването висше образование в чужбина става все по-популярно. Много хора мечтаят за такава възможност за себе си или за детето си, но се страхуват сериозно да планират такова нещо, тъй като в обществото има вкоренен мит за прекомерните високи разходи обучението и за живота в чужбина.

Дори информацията за наличието на различни стипендии не подобрява ситуацията - всеки е сигурен, че стипендиите се получават само от отличниците.

Разказваме ви за някои държавни чуждестранни университети, където всеки записан студент може да учи, плащайки само малка такса за регистрация.

Снимка 607979

Източник: iStock Images

Германия

Висшите учебни заведения в Германия се финансират от държавата, така че студентите са безплатни. Това се отнася както за гражданите на страната, така и за чужденците, записани в бакалавърски или магистърски степени. За студентите се установява семестриална такса, която варира от 60 до 400 евро на семестър в университетите от различните провинции.

Обучението се провежда на държавния език, така че пристигащите чужденци са длъжни да потвърдят владеенето на немски език, поне на ниво 1C.

Трябва да се отбележи, че броят на безплатните програми на английски език се увеличава ежегодно, включително за бакалавърското ниво. Единствената пречка за приемане в немски университет веднага след училище може да бъде различен период на обучение.

Освен това има и възможност за безплатно образование за една година в Studienkolleg в Германия. Това е специален курс на годишна подготовка за обучение в университет за чужденци, в края на обучението се полагат изпити и резултатите от тях се изпращат в университета.

Животът в Германия, в сравнение с други европейски страни, е доста евтин. В зависимост от конкретния град, студентът може да се нуждае от от 750 до 1100 евро на месец.

Снимка 572859

Източник: iStock

Чехия

Висше образование в Чешката република също е държавно, така че студентите не плащат за това. Но можете да учите безплатно само обучение на държавния език, програмите на английски език за чужденци са платени. Владеенето на езика на минималното ниво B2 се потвърждава от изпита CCE. Можете да влезете в университетите на Чешката република веднага след края на 11-ти клас.

Приемните изпити в университета ще трябва да бъдат взети на чешки език, за да се потвърди достатъчно ниво на знания за обучение в държавно висше учебно заведение.

Студентът ще може да живее в Чехия за сравнително малко пари 500-800 евро на месец, в зависимост от начина на живот и мястото на пребиваване. Тази сума включва плащане за стая в общежитие (100-200 евро) и храна (100-150 евро).

Словакия

В Словакия безплатното образование е възможно само на държавния език, чието познаване трябва да бъде потвърдено със сертификат B1 или B2. Изпитът се провежда 4 пъти годишно в Братислава, за участие трябва да платите 120 евро.

Срещу такса, варираща от 500 до 6000 евро, е възможно да се учи на английски език в публичен или частен словашки университет. Възможно е да влезете в словашки университет веднага след училище след полагане на приемни изпити в някои дисциплини.

Разходите за живот в страната са доста ниски: общежитието може да струва 60-100 евро на месец, а разходите за храна на месец ще бъдат около 100 евро.

Снимка 497116

Източник: iStock

Норвегия

В Норвегия образованието е безплатно за всички студенти, включително програми на английски език. Такива програми са сравнително малко на бакалавърско ниво, но изборът при магистратурата е много по-богат. Студентите са длъжни да плащат само семестриална такса от 30-60 евро.

Веднага след училище да се запишете в норвежкия университет е невъзможно е, необходимо е да се учи най-малко една година в акредитиран университет в родината си, след което записването в норвежки университет се извършва според средния резултат на училищния сертификат и резултатите от първата година на обучение в университет във вашата страна.

След завършване на бакалавърската степен можете веднага да влезете в магистърска програма.

Недостатъкът на обучението в Норвегия е доста високата цена на живот в страната. Студентът ще се нуждае от 900 до 1400 евро на месец за настаняване, а в Осло дори около 2000 евро.

Полша

От 2020 г. висшето образование в Полша е безплатно за чужденци, ако са преминали държавния език на ниво С1. Програмите на английски език се заплащат, разходите им варират от 2 до 4 хиляди евро годишно.

Възможно е да се запишете в безплатна бакалавърска степен веднага след дипломирането, според точките на сертификата, но има и университети, които практикуват приемни изпити. Животът в страната не е много скъп: студент средно ще харчи 600-700 евро на месец.

Снимка 607988

Източник: iStock Images

Финландия

Както в по-голямата част от Европа, висшето образование във Финландия е безплатно за чуждестранни студенти, ако желаят да се обучават на финландски или шведски език.

При обучението си във Финландия заплащате 0 евро семестриални такси. Студентите плащат единствено ниски административни такси, които позволяват безплатен и неограничен достъп до университетската библиотека, компютърни лаборатории, интернет, намаления при хранене в столовата на университета и много други. Не е необходимо да купувате учебници или прочитна литература, тъй като може да намерите всичко в университетската библиотека.

Месечно са Ви необходими средно между 500 и 800 евро в зависимост от начина ви на живот и града, в който следвате. Като студент във Финландия имате право да работите през цялата година.

Аржентина

Рядко се споменава получаването на висше образование в Аржентина, обаче, тази държава предоставя на всички чужденци възможност да учат в бакалавърска степен безплатно, включително и в програми на английски език. За програми, които са само на испански език, ще ви е необходим езиков сертификат, за да потвърдите нивото си на знания.

Таксите за магистърските програми в аржентинските университети се колебае в диапазона от 260-350 евро на месец. Приемът на студенти се извършва във всеки университет по различен начин.

Някои университети се задоволяват с апостилиран сертификат за средно образование, в други е необходимо да се положат допълнителни изпити, потвърждаващи нивото на образование.

Специфичните изисквания трябва да бъдат изяснени директно в приемната комисия на университета. Аржентина не е съвсем традиционен вариант за пътуване за обучение, но в сравнение с европейските страни разходите за живот там са доста ниски, студентът средно ще се нуждае от 2,5 до 4 хиляди евро годишно, освен това топлият климат и много партита са гарантирани.

Снимка 377719

Източник: iStock

Исландия

Висшето образование в Исландия е безплатно на всеки език за всички студенти, те са длъжни да плащат само регистрационна такса от 100-250 евро. За съжаление, невъзможно е да се влезе в бакалавърска степен в Исландия веднага след училище - в него учениците остават до 20-годишна възраст, така че кандидат от друга страна трябва да учи в продължение на две години във акредитиран университет.

След това документите могат да бъдат подадени в исландски университет, който провежда подбора въз основа на оценките в сертификата и резултатите от първата година на обучение в междинния университет. Приемът в магистърска програма в Исландия е възможен веднага след завършване на бакалавърската степен.

Исландия е малка страна с ограничен брой университети, така че в нея няма толкова много програми на английски език, основният брой бакалавърски програми се провеждат на исландски. Има добри бакалавърски програми на английски език в международната педагогика.

Стандартът на живот и съответно цените в страната са доста високи, така че студентът ще се нуждае от около 1200 евро на месец.

Снимка 242162

Източник: iStock

Бразилия

В държавните висши учебни заведения в Бразилия образованието е безплатно за всички студенти, включително чуждестранни студенти. Обучението се провежда на португалски език, чието познаване на ниво С1 трябва да бъде потвърдено със сертификат.

За да се запишете в университета за бакалавърска степен, трябва да преминете приемен изпит на португалски език, който включва въпроси по различни предмети от учебната програма.

В края на бакалавърската степен всеки чужденец може да кандидатства за бразилско гражданство, тъй като по това време той ще е имал четири години законно пребиваване в страната.

Разходите за живот в страната са по-ниски от европейските, но през последните години условията на живот в големите градове се подобриха значително, съответно цените също започнаха да растат, а сега студентът може да се нуждае от 600-900 евро на месец, в зависимост от начина на живот и конкретния град.

Люксембург

Малкият Люксембург има само един известен университет, но всеки може да учи в него безплатно, включително и чужденците. Студентите трябва да платят регистрационна такса от около 400 евро за 1-ви и 2-ри семестър, а след това 200 евро за всеки следващ семестър.

В Люксембург има три официални езика: френски, немски и люксембургски, така че университетът има програми на два или три езика, които са идеални за тези, които искат да станат полиглоти. На бакалавърско и магистърско ниво има и няколко програми на английски език.

За да влезете в местен университет, трябва да преминете през онлайн процедурата за държавно признаване на сертификата за вашето образование. Ако нещо се обърка, има опция да преминете приемните изпити или да учите в университета на вашата страна за една година. Животът в Люксембург е скъп, студентът ще се нуждае от 800-1200 евро на месец, но има много печеливши оферти и отстъпки за студентите.

Снимка 373374

Източник: iStock

Турция

Безплатно за всички в Турция е висшето образование на държавния език. Студентите трябва да плащат само семестриална такса от 200 до 400 евро годишно. Програмите по английски език в страната се заплащат, средната цена за обучение на английски език е 600-2500 евро годишно.

За допускане до бакалавърска степен обикновено е достатъчен сертификат за средно образование, но в някои университети се провеждат допълнителни приемни изпити.

За да учите в магистърска програма, се нуждаете от езиков сертификат и бакалавърска степен. Животът в Турция е доста евтин, студентът може да покрие всичките си разходи със сума в размер на 550-700 евро на месец.