Много от нас работят на компютър по цял ден. И всеки го използва и за да провери личната си поща или Facebook - или дори да купи нещо набързо от някой онлайн магазин. Прекаляването с този навик обаче може да навреди много сериозно кариерата ви.

Скорошно излседване, публикувано в Журнала на психосоциалното изследване на киберпространството, показва, че използването на интернет за цели, различни от работния процес, има "огромно въздействие" върху продуктивността ни. И това не включва очевидното заключение, че във времето, в което се ровим в социалните мрежи, не вършим никаква работа.

Около 14% от служителите, включени в изследването, минават над допустимата граница. Средно 67 минути от осемчасовия работен ден те прекарват в социалните мрежи, сайтовете за пазаруване и други. И всеки път, когато се разсеят с някой от тези сайтове, им трябват други 23 минути, за да се върнат пълноценно към работния процес.

А това е много загубено време, което можете да използвате, за да напреднете. "Качеството на извършваната от вас работа намалява, докато губите време и концентрация, за да харесвате снимки в Instagram или да поръчате храна за кучето ви онлайн", казва кариерният експерт Вики Салеми.

Разбира се, това вреди на бизнеса. А и наскоро бе изчислено, че баскетболните фенове са коствали на компаниите си 2.1 милиарда долара в загубена продуктивност по време на месец март, когато в САЩ се провежда турнир.