С бързото развитие на новите технологии пазарът на труда също се променя. Докато през 19-ти век земеделието дава работа на огромен дял от хората, то днес това важи за други сектори, като търговията или транспорта. През следващите години промените ще продължат, като едни професии ще изчезнат за сметка на създаването на други.

Според изчисленията на американското Бюро по трудова статистика между 2020 и 2030 година ще бъдат създадени 11,9 милиона работни места в САЩ. В същото време обаче и много работни места ще изчезнат. Ето и кои ще бъдат най-бързо изчезващите професии през това десетилетие спрямо прогнозата на ведомството:

Най-голям спад на заетостта има в дейностите, свързани с машинопис и текстообработване. През настоящото десетилетие в САЩ работните места в тази сфера ще намалеят с 16 300. Като процентно изражение заетостта ще се свие с 36 на сто.

Топ 20 на най-смъртоносните професии в САЩ

Топ 20 на най-смъртоносните професии в САЩ

Според Бюрото по трудова статистика от Министерство на труда на страната

С 35 на сто пък ще намалеят служителите, които следят за правилното паркиране в градовете, а с почти 33 на сто ще се свият операторите в ядрени електроцентрали.

Веднага след тях се нареждат фрезистите, стругарите и шлосерите. В тази група намалението на заетостта през това десетилетие ще бъде в рамките на почти 30 на сто.

В топ 10 на най-бързо изчезващите професии ще бъдат още телефонни оператори, часовникари, продавачи от врата на врата, специалисти по въвеждане на данни и обущари.

Осем от топ 20 в тази категория ще бъдат свързани с административни и офис дейности. Намаление ще има още в областта на производството на стоки, услугите и продажбите, но в по-малък мащаб.

Във всички случаи на първо място причината за изчезването на тези работни места ще бъде автоматизацията.