През 1993 година Боб Янг е безработен и се налага да работи в ателието на съпругата си. Именно там той основава софтуерна компания, която тази седмица беше купена от технологичния лидер IBM за впечатляващите 34 милиарда долара.

Преди повече от две десетилетия той създава своята Red Hat, а благодарение на усилията си тогава, днес, на 64-годишна възраст, той успя да направи най-добрата сделка за нея, която се превърна в рекордна не само за 2018 година, но и в историята на технологичния сектор.

Всъщност Янг напуска компанията през 1999 година, когато тя става публична, разказва CNBC. През 2005 година той излиза и от борда на директорите на Red Hat и дава начало на друго свое начинание - Lulu.com, на която все още е главен изпълнителен директор.

Боб Янг признава пред медията, че в момента, в който решава да се захване с бизнеса, който сега се продава за десетки милиарди долари, той е бил без работа и напълно разорен.

"Аз съм предприемач и това е заложено в мен. Работата не е до това, че съм толкова умен или че съм човек, който обича да поема рискове. Дори бях и ужасен ученик", признава той пред студенти от университета в Торонто.

Именно заради слабите си оценки Янг решава, че ще има повече късмет, ако се захване със собствен бизнес, вместо да кандидатства някъде за работа. "Така че в моя случай да създам своя компания беше най-малко рисковият избор за старт на кариерата ми", обяснява той.

Предприемачът разказва как като се върне назад към 1993 година вижда един безработен мъж, напуснал по-рано колежа, с три деца, огромна ипотека и нетно богатство под това, с което е разполагал като студент.

"Точно без тази катастрофа не бих се сблъскал с възможността да дам начало на Red Hat. А останалото е история", завършва Янг.