Животът на създателите и ръководителите на едни от най-големите компании в света е доста по-различен от този на повечето хора. Причината е, че те са вложили много и са се трудили здраво, за да постигнат целите си. Time публикува 5 въпроса, които си задават едни от новаторите на нашето време. И техните отговори.

1. В колко часа ставаш?

“Има 24 часа в денонощието и можеш да използваш всички тях”, Джефри Имелт, главен изпълнителен директор на General Motors.

Шефът на GE сигурно е един от най-продуктивните хора в света. Той твърди, че става в 5.30 сутрин, прави кардио упражнения, чете пресата и отговаря на имейли. В 7 вече е в офиса. През последните 24 години Имелт работи по 17 часа шест дни в седмицата.

2. Какви решения можеш да спреш да вземаш?

“Искам да изчистя живота си и да вземам колкото се може по-малко решения. Искам само да вземам такива, които ще ми помогнат да служа най-добре на обществото”, Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Facebook.

Точно това отговори Зукърбърг по време на събитие, на което му зададоха въпроса защо носи винаги еднакво изглеждащи тениски. Идеята на отговорът е, че човек понякога хаби енергия с анализирането на ситуации и вземането на решения, които не са му необходими.

3. От какво се страхувате?

“Спомняйки си, че ще умреш някой ден е най-добрият начин да избегнеш мислите, че можеш да изгубиш нещо в живота си”, Стив Джобс, бивш изпълнителен директор на Apple.

Страховете на човек често го спират от това, което може да постигне. Заради това е по-добре той да се изправи срещу тях и по така да постигне пълния си потенциал.

4. Какво трудно нещо избягвате да направите?

“Не обичам да правя нещата, които обичам да правя. Обичам да правя тези, които са полезни за компанията. Не посвещавам много време на мои любими занимания”, Майкъл Дел, изпълнителен директор на Dell.

Успехът изисква често да се правят неприятни или досадни неща. Заради това е полезно човек бързо да се научи да минава през тях и да се фокусира върху резултатите.

5. Наистина ли трябва да купите това?

“Правило номер едно: Никога не губете пари. Правило номер две: Никога не забравяйте правило номер едно”, Уорън Бъфет, изпълнителен директор на Berkshire Hathaway.

Ограничаването на разходите е най-бързият и сигурен начин да натрупате богатство.