След 12 години като главен изпълнителен директор на втората най-голяма компания в хранителната индустрия PepsiCo Индра Нуйи официално обяви, че напуска поста си и го оставя в ръцете на наследника си Рамон Лагуарта.

Последният работен ден на Нуйи съвпадна с представянето на тримесечните финансови резултати на компания, с които тя направи своя "прощален" подарък на инвеститорите в гиганта, пише Fortune.

Данните показаха по-добри от очакваното приходи и печалба. Оборотът на лидера за последното тримесечие са се увеличили с 1,5% до 16,5 милиарда долара.

Индра Нуйи е един от ветераните в PepsiCo, като тя става част от екипа на компанията през 1994 година, а през 2001 година е назначена за главен финансов директор. Президент и главен изпълнителен директор става 5 години по-късно.

Под нейното ръководство приходите на компанията нарастват с 80% във време, когато предпочитанията на потребителите започват да се променят и дружествата в хранителната индустрия трябва да се нагодят към новите условия на пазара.

Нуйи е тази, която променя посоката на развитие на бизнеса на PepsiCo към предлагане на по-здравословни храни и напитки, както и към политиката за подкрепа на рециклирането.

Тя ще продължи да бъде председател на компанията до началото на следващата година.