Кои са най-важните глобални икономически и финансови събития за 2018 г.? Как те ще променят света и кой е най-добрият начин да се адаптираме към новата реалност? Близо ли сме до нова глобална икономическа криза? Ще се сблъскаме ли с търговска война и какво ще е въздействието й, ако наистина се случи?

На тези въпроси е посветен първият панел на конференцията The Next Big Thing 2018, която се организира от Bloomberg TV Bulgaria на 16 октомври в Capital Fort, София. Презентации по темата ще изнесат Маркъс Ашуорд, колумнист на Bloomberg, и Тони дю Пре, главен инвестиционен директор в Amundi Прага.

Тръмп и търговските войни

Изборът на най-важните икономически събития за 2018 г. няма как да не започне с търговските войни и ефектите върху глобалната икономика. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отвори няколко фронта - САЩ vs. Китай, САЩ vs. ЕС, САЩ vs. Турция. Експерти не спират да коментират кой ще спечели и кой ще загуби от политиката на протекционизъм, която не е нещо ново в световната история. Играта Trade wars се наблюдава от векове на международната сцена - от опитите на Китай да спре европейската инвазия в Азия след XVI век през политиката на Ото фон Бисмарк за защитни мита в Германия през XIX век, щатският закон "Смут-Хоули" по време на Голямата депресия, вдигнал митнически тарифи в САЩ за широк кръг стоки, и се стигне до политиката на Роналд Рейгън през 80-те години срещу японските автомобилни производители.

Протекционизмът обикновено води до по-слаба конкуренция и повишение в цените на стоките, а сметката се плаща от потребителите. Предстои да видим доколко търговските войни през XXI век ще имат ефект предвид глобализацията на производството и услугите.

Христо Николов, журналист в Bloomberg TV Bulgaria

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Христо Николов, журналист в Bloomberg TV Bulgaria

Ерата на евтините пари приключи

Федералният резерв на САЩ повиши основните лихвени проценти на три пъти през 2018 г. и даде сигнал за още увеличения в следващите месеци. Американската финансова система постепенно излиза от ерата на евтините пари, която започна след последната /засега/ световна финансова и икономическа криза от 2008 г. А и към момента този стимул изглежда излишен - БВП на САЩ нарасна с впечатляващите 4,2% към второто тримесечие на 2018 г.

Сега пазарите са в очакване на ходовете на Европейската централна банка. Ръководството на ЕЦБ на няколко пъти обяви, че до лятото на 2019 г. повишение на основните лихви не се задава, но за периода след това решенията предстоят. Десетилетието на евтините пари накара хора и компании да вземат повече евтин дълг от когато и да било - признанието направи гуверньорът на Холандската централна банка Клаас Кнот. Добрата новина е, че нивата на задлъжнялост в България са сравнително ниски /на държавата и на населението/, така че бъдещо повишение на лихвите от ЕЦБ не би трябвало да разтърси финансовата ни система. Още повече, че на хоризонта се задава присъединяване към ERM II, а след това и към еврозоната - все фактори, които ще направят България още по-нискорискова страна.

Заплаха ли е цена от $ 100 за петрол

Есента на 2018 г. донесе нов скок в цената на петрола, който почти докосна нивата от 90 долара за барел /за сорт брент/. Съвкупност от фактори - ситуацията в Иран и Венецуела, спадналите запаси в САЩ и т.н. - накара анализатори да прогнозират скорошна атака на психологическата граница от $ 100 за барел. А това би могло да застраши доброто темпо, с което расте световната икономика.

В ново изследване на Bloomberg Economics се казва, че цена от $ 100 за барел ще се отрази по-слабо на глобалния растеж сега, отколкото след високите цени на горивата през 2011 г. Европа обаче е по-уязвима, тъй като страните внасят голяма част от петрола, който потребяват. За България това се отнася в пълна степен, тъй като жадуваната енергийна независимост все още е мираж.

И така - как глобалните икономически и финансови събития ще променят света? Ще разберете на The Next Big Thing 2018.

Money.bg е медиен партньор на събитието.