Повечето скъпи неща в света са рядко срещани предмети, които само много богатите могат да си позволят да притежават. Навярно звучи смешно да харчите огромни суми за тези най-скъпи неща, но когато имате много пари и вие ще имате желание да притежавате най-скъпите и най-красивите неща в света. Вижте топ десет за тази година.

10. Диамант "Перфектното розово"

Снимка 599136

Източник: iStock

Цена: 23 милиона долара

Перфектният розов диамант беше продаден на търг в Хонконг за колосалните 23,2 милиона долара. Според директора на отдела за бижута в Christie"s Asia Вики Сек това е най-скъпото бижу на азиатския субконтинент.

9. Часовник със скъпоценни камъни от 201 карата

Снимка 599137

Източник: iStock

Цена: $25 милиона

Хората, които имат страст към луксозните часовници, винаги търсят уникални, редки и скъпи модели. 201-каратовият часовник със скъпоценни камъни може да задоволи всички изисквания за това как трябва да изглежда идеалният часовник.

Направен е от производителите на часовници Chopard. Има 874 диаманта и общо 201 карата скъпоценни камъни.

8. 1963 Ferrari GTO

Снимка 599133

Източник: iStock

Цена: $52 милиона

Според Bloomberg колата е закупена от анонимен купувач. Това е най-скъпата кола в света. От 39 GTO, които са произведени до момента, този конкретен GTO спечели състезание Tour de France през 1963 г.

7. Диамантена огърлица L"Incomparable

Снимка 599134

Източник: iStock

Цена: $55 милиона

L"Incomparable Diamond Necklace е най-скъпото колие в света, което се оценява на 55 милиона долара. Състои се от почти безупречен 407,48-каратов бял диамант заедно с 90 бели диаманта, които тежат около 230 карата.

6. Картината Garçon à la pipe

Цена: $104 милиона

Тази картина  е направена от не кой да е, а от гения Пабло Пикасо през 1905 г. Пикасо е само на 24 години, когато рисува тази живопис, а тя се смята за една от най-добрите ранни творби на художника, появявали се на пазара на изкуството.

5. Картина "Картоиграчите"

Цена: $275 милиона

Картината е произведение на известния френски художник Пол Сезан и в момента е собственост на кралското семейство на Ал Тани от Катар.

4. Вила Леополда

Френска ривиера

Цена: $506 милиона

Вила Леополда е втората най-скъпа къща в света. Леополда е построена на Френската Ривиера и е била болницата по време на Втората световна война. Собственост е на Едмънд и Лили Сафра.

 3. Резиденция Антилия

Цена:$ 2 милиарда

Антилия, разположена в Мумбай, е собственост на най-богатия милиардер в Азия Мукеш Амбани. Тази огромна 27-етажна сграда разполага с луксозни удобства като три хеликоптерни площадки, контрол на въздушното движение, място за паркиране за 168 коли, бална зала, 9 високоскоростни асансьора, театър с 50 места и това са само част от предимствата. Тя е проектирана по такъв начин, че да може да оцелее при земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер.

2. Космически телескоп Хъбъл

Снимка 539849

Източник: EPA/БГНЕС

Цена: $2,1 милиарда

Космическият телескоп Хъбъл е второто най-скъпо нещо в този списък и държи рекорд в книгата на Гинес за най-скъпия телескоп в света. Той беше пуснат за първи път през 1990 г. и участва в много големи открития оттогава.

1. Яхта History Supreme

Снимка 599135

Източник: iStock

Цена: $4,5 милиарда

History Supreme е най-скъпата яхта в света, която струва приблизително 4,8 милиарда долара. Завършването на тази яхта, проектирана от Стюарт Хюз, световноизвестен базиран в Обединеното кралство луксозен дизайнер, отне почти 3 години. Този скъп 30 метров кораб е закупен от малайзийски бизнесмен за колосалните 4,5 милиарда долара.

Високата цена за тази яхта се дължи на наличието на около 100 000 кг благородни метали като масивно злато и платина при направата на този луксозен кораб. Благородните метали се използват за направата на почти цялата лодка, от основата на кораба до зоната за хранене, стълбищата и т.н. Интересно е, че в спалнята са включени други необикновено строителни материали - метеоритна скала.