Главният изпълнителен директор на Amazon e обявен за бизнесмен на десетилетието от финансови директори по целия свят, според класация на Глобалния финансов съвет на CNBC. Почти една трета от тях са избрали Безос за най-впечатляващия бизнес лидер.

Той основава Amazon в средата на 90-те години като онлайн книжарница. Сега това е най-големият онлайн пазар в света, като комапията има приходи и от дейностите си в областта на облачните компютърни услуги и изкуствения интелект.

През 2015 г. Amazon изпреварва Walmart и става най-големият търговец на дребно в Америка. През 2018 г. компанията е генерирала близо 233 млрд. долара продажби. Безос притежава 109 млрд. долара, според Forbes и Bloomberg's Billionaires Index, което го прави един от най-богатите хора в света.

Как Джеф Безос промени света?

Как Джеф Безос промени света?

Скритите козове за успеха в 25-годишната история на Amazon

В класацията основателят на Alibaba - Джак Ма и шефът на Telsa - Илън Мъск са съответно на второ и трето място. Други сред избраните имена са Сатя Надела (Microsoft), Тим Кук (Apple), Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) и Джейми Даймън (JPMorgan Chase & Co.).

В Глобалния финансов съвет на CNBC влизат висшите мениджъри на някои от най-големите публични и частни компании в света, като управляват общо активи с близо 5 трилиона долара пазарна стойност.

В отговор на друг зададен въпрос в изследването почти 71% от анкетираните отговарят, че не смятат, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през 2020 г., но според част от тях, продукцията на страната вероятно ще се свие през следваща година. Близо една трета прогнозират, че няма да има намаляване или увеличение на лихвите от Федералния резерв на САЩ през 2020 година.

Защо Джеф Безос скоро може да не е най-богатият човек в света?

Защо Джеф Безос скоро може да не е най-богатият човек в света?

Бившата му съпруга Макензи също губи част от състоянието си