Джеф Безос е напът да изгуби титлата на най-богатия човек в света и да я "върне" отново на Бил Гейтс след спад на акциите на ръководения от него гигант Amazon.

Ценните книжа на платформата за онлайн търговия се свиха с 8,1% до 1637 долара в четвъртък следобед на борсата в Ню Йорк. При тази цена нетното богатство на Безос остава на ниво от 102,8 милиарда долара или на едва 5 милиарда долара зад това на Гейтс, показват данни на Bloomberg Billionaire Index.

Създателят на Amazon успя да спечели първото място от съоснователя на Microsoft през октомври 2017 година. Все пак класацията на най-заможните хора се опреснява в края на всеки ден търговия, така че промяната няма да бъде отразена преди затварянето на пазарите в САЩ в петък.

За разлика от последния спад на акциите на Amazon тези на Microsoft, която в момента е най-скъпата борсова компания в света, са поскъпнали с 38 на сто от началото на годинта. Бил Гейтс държи 1% дял от ценните книжа, което поставя нетното му състояние на ниво от 107,5 милиарда долара.

Джеф Безос: Харча парите си за Космоса, защото унищожаваме Земята

Джеф Безос: Харча парите си за Космоса, защото унищожаваме Земята

Той иска да измести тежката промишленост в Космоса

Останалата част от неговото богатство идва от акции в други компании, както и от различни инвестиции, правени от семейство Гейтс през последните години. Над 60% от портфолиото на милиардера е в акции.

Все пак Безос не би изгубил лидерската си позиция сега, ако не се беше развел със съпругата си Макензи Безос през тази година. Двамата обявиха, че се разделят през януари.

Така бившата му съпруга получи една четвърт от акциите на семейството в Amazon. Така тя стана една от най-богатите жени в света. С поевтиняването на акциите на компанията нетното ѝ състояние пада до 32,9 милиарда долара и тя остава четвъртата най-заможна дама в света.

Самият Гейтс през 2017 година изгуби лидерската си позиция като най-богат човек в света в резултат на филантропската си дейност. Чрез фондацията, основана със съпругата му Мелинда, те да дарили 35 милиарда долара от 1994 година насам.

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Историята на успешната американска писателка и вече бивша съпруга на Джеф Безос